Над половината епилептици у нас са деца

Над половината епилептици у нас са деца

Пациенти на възраст над 40 години, които имат епилептични пристъпи от деца, никога не са били насочвани към ядрено-магнитен резонанс. Една от основните причини за подобни случаи е липсата на информираност, подчертаха неврохирурзи по повод Международния ден за борба с епилепсия, който отбелязваме днес. За пореден път бе засегнат и проблемът с децата с епилепсия, които често не са приети редом с останалите в детските градини и училищата.

Около 50 000 души у нас страдат от епилепсия, а 30 000 от тях са деца, информираха специалисти. Един от най-добрите детски невролози доц. Петя Димова припомни, че в 60 на сто от случаите епилепсията е наследствена, но добави, че заболяването е лечимо, ако се оперира навреме.

„При деца, когато започва епилепсията в ранна възраст и те бъдат оперирани, целият им живот може да бъде спасен и те да не приемат медикаменти, които не са безвредни, да ходят нормално на училище, да се забавляват нормално, както връстниците си, а не да бъдат под непрестанен контрол и да не могат нито на лагери да отидат, нито да спортуват, нито да се отделят. Така че това за нас е най-голямото удоволствие и гордост – такива хора, на които са им спестени лишенията, мъките от пристъпите, както и на техните семейства. Позволява им се нормално да живеят.”

За съжаление в България са налице и противоположни примери, добави неврохирургът доц. Красимир Минкин.

„Имаме и пациенти на 45 години, които имат епилептични пристъпи от деца и които никога не са били насочвани за магнитен резонанс. Въпросът е, че този пациент е живял 40 години с епилептични пристъпи. Страдал е всяка нощ и почти всеки ден от заболяване, което е много лесно лечимо. Т.е. имаме и положителни примери, но за съжаление, имаме и примери, които заради липсата на информираност не са стигнали до подходящото лечение.”

До момента в Центъра по хирургия на епилепсията в столичната болница „Св. Иван Рилски“ са изследвани над 1000 души, 250, от които са оперирани.

Източник: dariknews.bg