29 пациенти с кардиоренален синдром бяха открити по време на кампанията “Сърце&Бъбрек. Направи връзка”

29 пациенти с кардиоренален синдром бяха открити по време на кампанията “Сърце&Бъбрек. Направи връзка”

92-ма пациенти се възползваха от безплатните нефрологични и кардиологични прегледи в рамките на информационната кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“, чиято цел беше да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания. Организатор на инициативата беше Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност, стана ясно по време на кампанията. При здрави хора това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява  състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.

Общо 44 човека се консултираха с нефролог по време на кампанията. 29 от тях се оказаха с кардиоренален синдром (увреждане на бъбреците в комбинация със сърдечен проблем). 7 пациенти бяха диагностицирани с хроничен пиелонефрит, хроничен гломерулонефрит и хроничен нефритен синдром и бяха насочени за проследяване и послещваща терапия в Клиниката. 2-ма се оказаха с еритроцитурия и със съмнение за гломерулонефрит. Те също бяха насочени за приемане, по-нататъшна оценка на състоянието им и бъбречна биопсия. При 4 пациенти прегледът показа, че са с простатна хиперплазия и калкулозен пиелонефрит и бяха носочени за консултация с уролог и последващо лечение.

2-ма пациенти бяха насочени за проследяване при друг специалист /ендокринолог, ревматолог/.

48 пациенти пък преминаха през кабинета по кардиология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на кампанията. Болшинството от тях бяха с артериална хипертония, а трима се оказаха с исхемична болест на сърцето, която е във връзка с нефрологично заболяване. Всички са консултирани и насочени за допълнителни изследвания.

Резултатите от кампанията доказаха нещо, което отдавна подозираме, а именно, че кардиореналният синдром е често усложнение при пациенти с бъбречни или сърдечни оплаквания. Важно е той да се вземе под внимание, за да има ефект от лечението, обобщи доц. Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”