Становище на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във връзка с огнището на коронавирус в с. Осина

Становище на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във връзка с огнището на коронавирус в с. Осина

ДО Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Копие до

ДОЦ. Д-Р, Д.М. Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ
ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР

Д-Р КАЛОЯН КАЛОЯНОВ
ДИРЕКТОР НА РЗИ-БЛАГОЕВГРАД

 

Относно: Становище на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във връзка с огнището на коронавирус в с. Осина

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Във връзка с изнесената информация от РЗИ-Благоевград, че първоизточник на заразата в село Осина, е пациентка, която се е лекувала в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, бихме искали да внесем следните разяснения по случая:

Хронология:

4.04.2020 г.
Пациентката А.Л. постъпва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за уточняване на състоянието й по повод лабораторни данни за левкемия. Преди това жената се е лекувала от карцином на матката в МБАЛ „Унихоспитал“ – Панагюрище, където й е провеждана химио и лъчетарапия.
При постъпването на пациентката е направен бърз тест за коронавирус (задължително условия за прием на пациенти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, въведено със заповед на директора от 27.03.2020 г.). Тестът е отрицателен.
С цел уточняване на състоянието на А.Л. е направен скенер на цяло тяло, който е установил данни за авансирало основно заболяване (карцином на матката), лимфни възли по цялото тяло и абсцес в областта на малкия таз. Няма данни за пневмония или изменения, които биха могли да се дължат на COVID-19, в белите дробове. На пациентката са направени няколко кръвопреливания и е назначена подходяща антибиотична терапия.

16.04.2020 г.
Жената е изписана в стабилизирано състояние без данни за каквато и да е вирусна инфекция. Това става ДВА ДНИ ПРЕДИ ДА БЪДЕ УСТАНОВЕН ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“.

18.04.2020 г.

В Отделението по хематология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е диагностициран пациент, който е положителен за коронавирус. Веднага са тествани (с ПСР тест) всички пациенти, които в момента са на лечение в отделението, както и целият медицински персонал. Съставен е списък (с имена и контакти) на всички пациенти (над 400), които са преминали през отделението в периода 3-18 април (заразеният пациент е постъпил на 3 април). Този списък (с имена и контакти) е предаден на РЗИ. Отделно лекарите в отделението лично са прозвънили всеки един от тези над 400 пациенти и са го предупредили, че е възможно да е бил в контакт със заразен болен.

Фактите:

  • А.Л. никога не е била лекувана в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с или от коронавирус.
  • Докато е била в лечебното заведение жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена.
  • Пациентката е починала без при нея да бъде доказана коронавирусна инфекция (няма нито един тест, който да доказва това – по думите на кмета на с. Осина Славчо Хаджиев).

На базата на изнесените факти УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ категорично настоява:

  • За незабавно извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично на нейния директор д-р Калоян Калоянов, който без да има неоспорими данни си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България.
  • Опровержение от Д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград, на изнесената от него информация. (В интервюто си от тази сутрин пред журналиста Виктор Николаев от Нова телевизия, той изнесе неверни данни за това, че А.Л. е лекувана в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от коронавирус и изписана с тази диагноза).

Използваме случая да зададем и някои, според нас, резонни въпроси:

  • Къде беше РЗИ-Благоевград при установяването на първите случаи на заразени в село Осина?
  • Защо РЗИ-Благоевград допусна разрастването на заразата?
  • Защо, въпреки настояването и многократните предупреждения на кмета на селото Славчо Хаджиев, то не е било изолирано? При положение, че на територията му живеят 650 човека – гъстота, която предполага бързо разпространение на инфекцията?
  • Защо, въпреки че РЗИ-Благоевград е разполагало с информация, че А. Л. е била в контакт със заразен с коронавирус пациент, тя не е тествана – нито тогава, нито в последствие?
  • Защо още тогава не е била карантинирана?
  • Бяха ли проучени всички възможни източници на заразата в селото или УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше „удобният отговор“?

В заключение бихме искали да заявим, че категорично отхвърляме каквито и да е обвинения към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за разпространение на заразата от COVID-19. Лечебното заведение е едно от най-авторитетните в България. 30 750 пациенти се лекуват в него годишно, като 65% от тях са от провинцията.

Още от самото начало на епидемията с COVID-19 l УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се вземат всички необходими мерки. Преди да постъпят при нас, всички пациенти се тестват с бърз тест за инфекцията и минават пред щателен преглед. Тези от тях, които покажат симптоми на вирусно заболяване или резултатът им от бързия тест буди съмнение, се тестват повторно и с ПСР тест. На територията на болницата функционира една от малкото акредитирани ПСР лаборатории в страната, което ни дава възможност при съмнение за болен от COVID-19 това бързо да се потвърди или отхвърли в рамките на четири часа. Отделно, благодарение на собствената ПСР лаборатория, всяка седмица в лечебното заведение се извършва тестване на персонала. Целият екип на здравното заведение е снабден с необходимите предпазни средства, а на територията на болницата по няколко пъти на ден се извършва щателна дезинфекция.

Становище на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във връзка с огнището на коронавирус в с. Осина

 

11.05.2020 Г.                                                                                                                                           С уважение,

Д-р Антон Петков,
Изпълнителен директор,
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“