УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ въвежда нов автоматизиран тест за COVID-19

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ въвежда нов автоматизиран тест за COVID-19

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ въвежда нов, напълно автоматизиран хемилуминесцентен имуноанализ с микрочастици (CMIA) за диагностика на коронавирус и проследяване на етапите, в които се развива заболяването. Той е с CE маркировка, което, по световните стандарти означава най-високо ниво на надеждност.

За разлика от използваните досега „бързи тестове“ новият метод осигурява най-висока чувствителност и специфичност. Освен че дава много по-точни резултати, благодарение на това, че е напълно автоматизиран,  CMIA осигурява и много по-голяма производителност (180 броя теста за 1 час) и бързо администриране на пробите.

При CMIA вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до минимум, като същевременно, благодарение на високата си чувствителност, той е с много висока недеждност при откриването на наистина зарезени с вируса пациенти. Тестът дава надеждни резултати и до колко даден човек вече се е срещал с вируса и е изградил антитела към него.

„За „златен стандарт“ в диагностика на COVID-19 все пак се приема PCR изследването. Серологичната диагностика е допълнителна опция, която е полезна при проследяване на състоянието на пациентите и има епидемиологични цели“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата тестът ще е безплатен. Той ще замени „бързите тестове“, които в момента са задължителни в лечебното заведение.

„Бързите тестове имат своето предназначение като скриниращи средства и изпълниха ролята на прелюдия към въвеждането на по-надеждни и автоматизирани методи, както тези които към момента се въвеждат в Клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, допълва д-р Иванова.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”