Д-р Емануил Найденов: Смъртността от Covid-19 кореспондира с тази от грип

Д-р Емануил Найденов: Смъртността от Covid-19 кореспондира с тази от грип

След истерията е необходима кампания, която да успокои хората

„Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че това нещо е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща“. Този коментар направи в предаването „Преди всички” д-р Емануил Найденов, неврохирург от университетската болница „Св. Иван Рилски”, част от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“.

За разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение, подчерта д-р Найденов.

„Нещата са много противоречиви. Освен вирусните заболявания, има и много други заболявания, от които човек понякога и умира. Това, което ме притеснява като професионалист е, че специалист е, че много други животоспасяващи заболявания – тяхното диагностициране и лечение беше отложено вследствие на всичката тази истерия, която настъпи и това тепърва ще се отрази. Защото жертвите от подобно вирусно заболяване могат да бъдат директни, могат да бъдат и индиректни.“

Това, което в момента се лансира, че е обхванало света като епидемия, всъщност ние не сме изпълнили по никакъв начин критериите за епидемия като брой заболели, поне такива, които можем да докажемБих казал, че е една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент. В момента имаме възможност в условията на тренировка да се подготвим за истински бой“, изтъкна неврохирургът.

„За момента данните, които все повече излизат: че наистина смъртността на общия фон заразени (защото за съжаление се спекулира с думата „заболели“ – повечето от тези хора изобщо не разбират, че носят тази вирус), смъртността кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция. Не дай си Боже след време наистина да има инфекциозен агент, който да обхване в пандемичен аспект с висока смъртност населението, да не се получи ефектът на „лъжливото овчарче“.

Дори в по-малки градчета на Дания бе въведено еднопосочно движение на пешеходците. Снимка: БТА

Тази истерична криза, която заля целия свят, е крайно време вече да си отива. В момента е необходимо от страна на специалистите и медиите да се проведе кампания, която да успокои хората, смята д-р Найденов. „Да им каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях“.

„Този вирус е опасен за тези хора, които са в рискови контингенти. Наистина смъртността при тях е висока. Трябва да се научим които са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип, ако възникне, епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тяхДоста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект“.

„СЗО и много други авторитети имат вина за това, тъй като всичко се учеше в хода на развитие на нещата. Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен и не трябва да се изказва. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго сме разбрали, че е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. За момента цифрите, които все повече се появяват, показват, че нещата по-скоро вървят към една стандартна въздушно-капкова инфекция със съответните рискови контингенти“, допълни д-р Емануил Найденов.

Поуката от тази криза е, че всеки специалист трябва да си знае работата, изтъкна още неврохирургът. „Да има ядро от специалисти в съответната област, която да съставлява някакъв щаб, оперативен, който да взема адекватни решения“.

Според д-р Найденов това, което срещата ни с коронавируса е показала е, че гръбнакът на здравната ни система са големите държавни лечебни заведения и създаденият през годините дисбаланс сега е проличал в голяма степен.

Цялото интервю с д-р Емануил Найденов чуйте в ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

Източник: БНР, “Преди всички”
Автор: Силвия Великова