Нов метод връща здравината на гръбнака при фрактури, причинени от остеопороза

Нов метод връща здравината на гръбнака при фрактури, причинени от остеопороза

Една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат поне по една остеопоротична фрактура през живота си, обяснява ревматологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Валентина Решкова. Поводът за стряскащата статистика е Световният ден за борба с осеопорозата, който отбелязваме днес.

 

Доц. Васил Каракостов              Д-р Валентина Решкова

Около 8,9 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза. У нас близо 450 000 българки са със заболяването, а поне 500 000 имат граничното състояние на намалена костна плътност. Болестта протича постепенно, без симптоми и когато костната плътност се намали под критичната, в съчетание с други предразполагащи фактори, се достига до фрактури. „Затова я наричат „тихата” епидемия на века“, казва д-р Решкова, която е част от най-голямата Клиника по ревматология в България, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където заболяването се диагностицира и лекува.

Сред най-опасните фрактури, причинени от загубата на костна плътност, са тези на гръбначните прешлени. Намаляването на костната маса на прешлените може да доведе до смачкването им. Най-често това се случва при банални, битови инциденти. Симптом на тези фрактури е хроничната болка в гърба. Обикновено тя започва внезапно, остава в определена област на гръбнака и се влошава, когато човек стои или ходи. Засегнатата част от гръбначния стълб често е чувствителна при натискане. В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е въведен съвременен, революционен метод, който успешно се бори с тези поражения. Той е щадящ, атравматичен и е подходящ и за възрастни пациенти (над 70 години), които са най-рисковата група за получаване на гръбначни фрактури. Става въпрос за вертебропластика, при която, под рентгенов контрол,  увреденият прешлен се укрепва с т.нар. костен цимент. Процедурата трае около 20-30 минути, в зависимост от това на колко нива се извършва вертебропластиката.  Миниимално иннвазивна е, ненатоварваща за възрастните хора, и връща качеството им на живот. Може да се извърши под обща или месна упойка и на практика за прилагането й няма ограничения във възрастта. „Само до преди десетина години възрастните пациенти с остеопоротични фрактури на гръбнака, които виждаме как постепенно се прегърбват, ги лекувахме с корсет и витамин Д. Това донякъде спира процеса, но не променя нищо – хората продължават да се измъчват от болка. Сега тези пациенти ги изправяме на крака само за няколко дни“, обяснява един от най-добрите гръбначни хирурзи у нас доц. Васил Каракостов, който е и началник на Клиниката по неврохирургия в столичната болница.

 

За да не стигат до тежки фрактури, които могат да бъдат и животозастрашаващи, лекарите съветват пациентите над 50-годишна възраст поне веднъж да се подлагат на двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA). Това е най-точният метод за измерване на костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става. При него се използват два рентгенови лъча. Единият от тях е нискоенергиен и може да преминава единствено през тъканите, а другият е по-мощен и може да преминава и през костите. Измерването на костната плътност се извършва като се отчете разликата в показанията на двата лъча. Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея. Благодарение на това изследване може да се установи загуба на костна плътност дори по-малка от 2 %. А колкото по-ранна е фазата, в която е установено заболяването, толкова по-успешно е лечението и по-малка вероятността пациентът да стигне до тежки фрактури.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”