Проф. Каракостов за 4-ата вълна, мутациите и как да падне натискът върху болниците

Проф. Каракостов за 4-ата вълна, мутациите и как да падне натискът върху болниците

Обмисля се идеята ваксинираните да получават ваучер от 50 лв. Ще помогнат ли за темпа на имунизация?

“Ако ще заместват традиционно употребяваните средства за стимулиране на гласуването – би могло да помогне на някои категории хора, но се съмнявам. На хората им втръсна от това да са несигурни, да получават двупосочна информация, това ги обърква. Аз си представях нещата по доста по-опростен начин – вместо всяка вечер да има натрапващи се реклами за употреба на някои хранителни добавки, може едно и също видео, но по човешки начин да обясни на хората за какво става дума, че определени групи хора от определени държави са с много голям процент от хора са защитени, след като са ваксинирани”, каза началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. Васил Каракостов в студиото на “Денят ON AIR”.

Според него няма адекватна информационна кампания.

“Ако една група от епидемиолози и специалисти се съберат и излязат с едно и също становище. Но това като че ли не е проблем за българските лекари. Егото надделява и в много други развити държави. Там има различни мнения по един и същи въпрос. Това донякъде обърква хората. Желаният темп от ваксинация, който би трябвало да се имунизират, в другите държави не е толкова достигнат, колкото се предполагаше”, допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че в клиниката, която ръководи, около 90% се ваксинираха. 

“Останаха хора, които преболедуваха и имаше трима от колегите, които имаха лични здравословни съображения. Единият беше прекарал белодробна емболия и се страхуваше, нямаше достатъчно адекватна информация за някои от заболяванията”, посочи проф. Каракостов.

Запитан какво ще се случи с ваксините, на които им изтича срокът, той отговори: “Дано някой да се съгласи да ги вземе, защото тези ваксини не могат да препрестелизират. Веднъж минат ли фазата на изкарване от 70 градуса в по-ниска температура – връщане назад няма. Ще има неефективни ваксини, защото там температурният диапазон е много важен.”

Професорът е категоричен, че няма как да няма следваща вълна.

“При този темп на ваксинация в световен мащаб – вирусът е направен, така че да се самосъхраняване. Той ще мутира, ще прави варианти. Добре, че няма нова мутация. Когато човек е преболедувал или има ваксина, с която е стигнала до определен брой антитела – т.нар. T-клетки в организма, тези, които са отговорни да помнят какво точно ги е посетила – те ще реагират. Достатъчно е хората да се срещнат с факторите, които предопределят вируса да влезе в тях”, добави началникът на Клиниката по неврохирургия.

Той е съгласен, че децата в детските градини трябва да бъдат затворени последни.

“Не трябва да се сместват контингентите от хора. Добрата селекция на пациентите ще намали тежестта върху болниците. Няма как едно джипи да седи цял на компютъра и да диагностицира пациенти. Хората трябва да осъзнаят, че начинът да се спасят от едно усложнено протичане на някакъв тип инфекция по време на четвърта или пета вълна – това е да се ваксинират“, коментира още проф. Васил Каракостов и се надява да има нова здравна реформа, но е категоричен, че нямаме концепция какво трябва да направим.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО

Източник: ТВ Bulgaria on Air