Преглеждат безплатно хипофизата в болница “Св. Иван Рилски”

Преглеждат безплатно хипофизата в болница “Св. Иван Рилски”

Безплатни прегледи на хипофизната жлеза започват в Университетската болница  „Св. Иван Рилски“ в София, съобщиха от лечебното заведение. Те са в рамките на месеца на хипофизната жлеза и ще се провеждат всеки вторник и четвъртък.

Инициативата е по повод Международния ден за борба със затлъстяването – 10 октомври. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в света. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.

В рамките на кампанията, която ще продължи до 13 ноември, всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа специалисти от Клиниката по неврохирургия ще преглеждат безплатно. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18 на първия етаж. За тях не се изисква направление, а само предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване. За тях подсказват характерни симптоми. Те са затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг., силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства, намалено зрение, нередовна менструация, силноокосмяване, себорея, сексуална дисфункция, увеличаване на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето, постоянна умора и слабост в мускулите.

Източник: https://www.monitor.bg