Месец на хипофизната жлеза в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Месец на хипофизната жлеза в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Месец на метаболитната дисфункция, свързана с нарушение във функцията на  хипофизната жлеза, започва от 11 октомври в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, съобщават от болницата.

Инициативата е по повод Международния ден за борба със затлъстяването – 10 октомври. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в света. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.

В рамките на инициативата, която ще продължи до 13 ноември, всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа специалисти от Клиниката по неврохирургия ще преглеждат безплатно. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет.1.

Те са предназначени за хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение. За прегледите не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета, уточняват от лечебното заведение.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки  човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми, сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен  случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Симптомите, които подсказват наличието на ХА, са: затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг.; силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства; намалено зрение (пациентите мислят, че имат проблем с очите, но прегледът при офталмолог не показва отклонения); нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените; сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете; увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето; постоянна умора, слабост в мускулите.

Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Св. Иван Рилски” е най-голямата у нас. Разполага със 70 легла и 5 операционни зали и зала за ендоваскуларно лечение на съдови заболявания на мозъка. В Клиниката се намира Националният референтен център за ендоскопско лечение на хипофизните аденоми. Годишно в него се извършват 150-180 операции с ендоскопска техника, която гарантира минимална хирургична травма, по добър ефект от хирургичното лечение и по бързо възстановяване. В центъра работят опитни неврохирурзи, които са специализирали в областта на ендоскопската хирургия на хипофизата у нас и в чужбина. Той е единственият в страната, тясно профилиран изцяло в ендоскопска хирургия на черепната база. Оборудван е с последно поколение техника, предназначена специално за този вид операции: ендоскопски апарати – светловоди, права и ъглова оптики, специални монитори и  осветление, гарантиращи по добрата успеваемост от хирургичното лечение.