Дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Дискусионна среща „Автоимунитет и хранителен интолеранс“ ще се проведе на 11 януари 2019 г. в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

Специален гост на нея ще бъде д-р Едуард Рослер. Той ще изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”.

Д-р Рослер е собственик на една от големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели, свързани с възпаление в червата.

От българска страна с лекция ще се включи гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще говори за „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

За участие в дискусията са поканени изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози представители на пациентски организации, журналисти.

Организатор на събитието, което е насочено към пациенти с автоимунни заболявания в областта на ревматологията и гастроентерологията, е Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя е сред най-големите имунологични лаборатории в страната. Специализирана е в имунологичната диагностика на ревматологичните и гастроентерологични автоимунни заболявания. В лабораторията, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог.

Тяхната роля е да извършват някои високо-специализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията.

Много е важно всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите параметри и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването. Така и ефектът от лечението ще е най-пълен – обяснява проф. д-р. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Местата на дискусията са ограничени. Участието става само след предварителна покана.

Източник: https://www.credoweb.bg