Проф. Златимир Коларов създаде филм за подаграта

Проф. Златимир Коларов създаде филм за подаграта

Известният ревматолог и писател проф. Златимир Коларов ни кани на премиера на поредния филм по негов сценарий – „Болестта на царете“. Този път става дума за документален… и още по-точно за научно-популярен филм, посветен на подаграта – най-честата възпалителна ставна болест с кризисно протичане.

Съществуват няколко мита, свързани с това заболяване, които не се интерпретират правилно от повечето хора, дори и от лекари – обясни проф. Коларов пред Радио София. – Единият мит е, че тя е до края на живота. Доживот е предразположението пациентът да развие криза. Голяма е разликата. Не можем да премахнем кризите, но можем да намалим честотата им и силата. Между кризите човекът може да се чувства здрав.

Още Хипократ е забелязал, че подаграта е свързана с разгулния живот, хранителни, алкохолни и сексуални ексцесии, допълва проф. Коларов. Но от друга страна от нея боледуват писатели, поети, пълководци, политици…

Ако кафето ви активизира за час-два, хората с подагра цял ден са автоактивирани. Причината е пикочната киселина – оказва се, че тя действа на същите мозъчни рецептори като кофеина, теобромина и тоефилина, които са в кафето и чая.

Режисьор на „Болестта на царете“ е Валентина Фиданова-Коларова, оператор – Здравко Ружев.
Включва и специално направена анимация, която показва как кристалите образуват възпалението в ставата.
Филмът е спонсориран от Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, на което проф. Златимир Коларов е председател от над 10 години.
Прожекцията на 27-минутния филм е на 5 февруари от 19.00 ч. в Дома на киното.
Входът е свободен.

Чуйте целия репортаж ТУК

Източник: bnr.bg