Иновативно лечение на рак с радиохирургия

Иновативно лечение на рак с радиохирургия

Университетската болница “Св. Иван Рилски“ подписа анекс с НЗОК за използването на клинични пътеки и пациентите няма да плащат

Стефан е на 55. Бори се с рак на белия дроб от 4 години. Успява да се излекува, но преди няколко месеца откриват метастази в мозъка му. Най-доброто лечение за него е радиохирургията, а най-добрият му шанс – лечение в Турция, което ще му струва между 12 и 20 000 евро, които той не може да си позволи. За късмет на Стефан обаче, Университетската болница „Св. Иван Рилски“, в която се е лекувал до момента и която разполага с модерната апаратура от месеци, най-накрая успява да подпише анекс със Здравната каса, която поема част от разходите и днес лечението му започва.

Десетки хиляди пациенти обаче нямат късмета на Стефан. Причината – Националният рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз не е подписан.

Очаква се това да стане чак на 1 април. Тоест, дотогава пациентите имат два варианта – да си платят лечението у нас или в чужбина или да се надяват да бъдат одобрени в болница “Св. Иван Рилски”.

Д-р Колева обаче ни обяснява, че възможностите са ограничени. Не само заради големия брой на болните, а и защото тук все още Касата поема само част от цената на процедурите. Останалото е за сметка на болницата.

С модерната кибер апаратура разполагат още 6 болници у нас. Заради липсата на договори с НЗОК обаче така и не я използват. Потърсихме за коментар НЗОК. Те не пожелаха да застанат пред нашата камера, но ни увериха, че до няколко седмици ще сключат специални анекси с всички лечебните заведения, които разполагат с новата апаратура. И още нещо – ще започнат да покриват лечението изцяло.

Източник : www.bgonair.bg