Иновативна мозъчна операция спаси две българчета с тежки мозъчни малформации

Иновативна мозъчна операция спаси две българчета с тежки мозъчни малформации

Две успешни неврологични операции спасиха 4-годишно момиченце и 18-годишно момче от мозъчни малформации. Интервенциите бяха направени в софийската болница „Св. Иван Рилски“ по метода трансвенозна емболия, който е иновативен за Балканите. Операциите са дело на френския професор Шарбел Монайе и на екипа на доц. Станимир Сираков.

Уникална за Балканите операция спаси живота на 4-годишно момиченце и 18-годишно момче с мозъчни малформации. Те бяха направени от един от доайените в световната неврохирургия – проф. Шарбел Монайе, съвместно с екипа на доц. Станимир Сираков на столичната болница „Св. Иван Рилски“.

проф. Шарбел Монайе
„Този метод ни позволява да стигнем до мозъка на пациента чрез иновативната техника, с която разполагаме, и знанията, които сме натрупали. Преди не сме предполагали, че това е възможно, но сега тази операция е вече факт и спасява животи.“

Интервенциите бяха направени по иновативен оперативен метод, при който лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т. нар. тъканно лепило. Миналата година с такава операция са спасени седем български пациенти, а практиката съществува в чужбина от над 10 година.

проф. Шарбел Монайе
„Този метод ни позволява да третираме някои много тежки малформации, които преди време беше невъзможно да лекуваме. При подобни малформации пациентите кървят много и отворена операция е невъзможна. Но чрез този метод отстраняването на малформациите вече е възможно.“

4 на 100 хиляди души в световен мащаб се раждат с артериовенозни малформации. У нас все още няма специалисти, които да извършват мозъчни операции чрез иновативния трансвенозен достъп. Две от планираните операции за тази година бяха отменени поради повреда на техниката. Те ще могат да бъдат направени най-рано след два месеца.