Проф. Спасова: Винаги следете за тези симптоми, които издават за чревни заболявания

Проф. Спасова: Винаги следете за тези симптоми, които издават за чревни заболявания

Възпалителни чревни заболявания – същност – хронично рецидивиращи заболявания – през целия си живот пациентите са зависими от тях. Видове възпалителни чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит (язвен колит). Болест на Крон – тежко възпалително заболяване, което засяга предимно тънките черва. Улцерозен (язвен колит) – заболяване, при което се появяват възпаления и гнойни кървящи язви по лигавицата на дебелото черво. Фактори, които  отключват тези възпалителни чревни заболявания – наследственост, вируси, бактерии, стрес, некачествената храна.  Методи за лечение – оперативна интервенция, прием на медикаменти, строга диета –  пе­че­ни и ва­ре­ни на па­ра  зеленчуци, ове­се­на ка­ша, ка­фяв ориз. Пациентите не трябва да ядат мля­ко­ или рафинирана захар, както и хра­ните, в ко­и­то се съдържат. Не се ядат кон­сер­ви­ра­ни­ хра­ни, пи­кан­т­ни­ под­п­рав­ки, чай, ка­фе, шо­ко­лад. Голям прием на течности.

В поредицата „Духът на здравето“ гостуват  проф. Зоя Спасова  и Димо Гатев. Проф. Спасова лекува пациенти, които страдат от възпалителни чревни заболявания, а Димо има болест на Крон.

 чревни възпалителни заболявания

Д-р Щонова и нейните гости обсъждат чревните възпалителни заболявания

Възпалителни чревни заболявания са група болести, които се отключват следствие различни фактори на външната среда, на стрес и вътрешни проблеми. Това са хронично рецидивиращи заболявания – през целия си живот пациентите са зависими от тях. Във всеки един момент могат да се получат кризи и тежки усложнения. Такива усложнения са свързани със ставите, с очите. Целта на терапиите е пациентите да достигнат до възможно по-голяма възраст, но крият опасности от тумори. Такива опасности са развитие на лимфом или на карценом следствие продължителното лечение на тези заболявания.

Алармиращите  симптоми, които показват, че предстои да се появят подобни възпалителни чревни заболявания са болки в корема, диария и наличие на кръв в изпражненията. Бързата и некачествена храна са дразнители на стомашно-чревния тракт и също допринася за отключване на тези болести.

 възпалителни чревни заболявания

Проф. Спасова лекува пациенти с възпалителни чревни заболявания

По принцип периодът на поставяне на симптоматиката отнема време не само у нас, но и по света. Това е свързано с патологията на болестта. Стресът е причина за рецидив при болест на Крон и при улцерозен колит.  Болните са генетично предразположени, но когато се появи силен стрес, болестта се отключва или започва да се развива много бързо, коментира проф. Спасова.

Улцерозен (язвен) колит   е заболяване, при което се появяват възпаления и гнойни кървящи язви по лигавицата на дебелото черво. Болестта се дължи на болестотворни бактерии, на които имунната система не реагира. Заболяването може да бъде както остро, така също и хронично.

Болест на Крон – тежко възпалително заболяване, което засяга предимно тънките черва, но ако формата му е по-тежка, може да засегне и целия храносмилателен тракт. Много често го бъркат с ултрацерозния колит, но той засяга дебелото черво, а Крон – тънкото.

възпалителни чревни заболявания

Димо Гатев страда от болест на Крон – едно от възпалителните чревни заболявания

Болест на Крон освен оперативно, се лекува с прием на медикаменти.  Пациентите задължително трябва да спазват диета. Храната не трябва да дразни червата. Затова тя трябва да бъде  пе­че­на и ва­ре­на на па­ра. Това се  зе­лен­чу­ци, ове­се­на ка­ша, ка­фяв ориз. Пациентите не трябва да ядат мля­ко­ или ра­фи­ни­ра­на­ за­хар, както и хра­ните, в ко­и­то ги има. Не се ядат кон­сер­ви­ра­ни­ хра­ни, пи­кан­т­ни­ под­п­рав­ки, чай, ка­фе, шо­ко­лад. Голям прием на течности.

Димо Гатев страда от болест на Крон. През 2004 г. започнал да губи апетит, нямал сили и енергия. От 2004 до 2005 г. не могъл да получи диагноза в България, въпреки, че редовно търсел лекарска помощ. В процеса на лечение на болест на Крон, Димо Гатев е претърпял операция на дебелото черво, на тънкото черво и на пикочния мехур. Днес Димо се занимава активно със спорт. Ходи на работа – той е IT специалист. Излиза с приятели и се забавлява, благодарение на биологичното лечение, което провежда.

 възпалителни чревни заболявания

Д-р Щонова, Димо Гатев и проф. Спасова в студиото на БТВ

Днес само честото ходене до тоалетната и общата отпадналост от време на време са най-сериозните проблеми на Димо Гатев. И това, че винаги трябва да излиза на места, на които има тоалетна.

Страдащите от болест на Крон  имат специална европейска карта, която легитимира тяхното заболяване. Тази карта се използва, когато пред тоалетните има голяма опашка, а те не могат да чакат и трябва да бъдат пуснати с предимство, nо за щастие Димо не е имал подобен проблем у нас.

Ще ви бъде интересно видеото на БТВ и разговора на д-р Щонова с проф. Спасова и Димо Гатев.

Източник. www.lekuva.net