Лекар за пример: доц. Станимир Сираков

Лекар за пример: доц. Станимир Сираков

Един от 36-те лекари в света с престижната европейска диплома по неврорентгенология доц. Станимир Сираков разказва пред „Тази събота“ за нелекия път да развива правеното на специфичните мозъчни интервенции у нас.

Освен с престижното отличие, той още през 2017 г. се сдобива и с т.нар. „Медицински Оскар“ – награда за иновации в медицината.

Всяка седмица той прави уникални за страната ни мозъчни операции, които са свързани с лечение на мозъчно-съдови заболявания.

По съдов път, чрез артерия в крака, достигаме до мозъка. Работим изцяло на образи, обясни експертът.

Доц. Сираков е категоричен, че досега, въпреки че са му предлагали работа в чужбина за огромни суми, той предпочита да се развива у нас.

До преди 10 години пациенти с подобни диагнози се оперираха у нас от най-добрите неврохирурзи или при други пациенти, които се занимавам с ендоваскуларно лечение – това, което правим ние в момента в България не е чужбина. Опитваме се да го развием, за да могат пациентите у нас да се лекуват, обяснява специалистът.

Той заяви, че засега няма финансово изкушение.

А това, че ми предлагат работа в чужбина с висока заплата за мен е приятно, но да развиваш сфера, която не е развита у нас, има своите позитиви, защото е вдъхновяващо да успееш в нещо, което тук е неотъпкана пътека, обяснява доц. Станимир Сираков.

Той признава, че има моменти, когато е разочарован, особено, когато не успява да помогне на пациентите, или не се развие интервенцията по начина, по който е очаквал.

Доц. Сираков благодари на семейството си, което го разбира за отсъствието му от дома.

Целта му е да развие така дейността си, че да е наравно с европейските институции. Освен това иска да инвестира в обучение на още специалисти.

Цялото видео можете да видите ТУК

Източник: btv.bg, предаването „Тази сутрин“