Дискова херния

Дискова херния

Дисковата херния се получава, когато мековатата, компресираща се възглавница ( наречена диск), разположена между прешлените, се разкъса и вътрешната подобна на желе материя „изтече” ( се херниира ). Фиброзният пръстен е външната обвивка на интервертебралния диск. Пулпозното ядро е вътрешният дисков материал. Въпреки, че дискова херния може да възникне в торакалния ( горната част на гърба ) или шийния регион ( шията ), лумбалната част ( долната част на гърба ) на гръбначния стълб е най-ранима, поради ротацията и поемането на тежестта, които се случват в тази област в най-голяма степен.

Причини и симптоми на дисковата херния:

Излизащата полутечна материя на пулпозното ядро може да раздразни и предизвика възпалителни промени в нервите разположени по съседство, причинявайки болка разпространяваща се по хода на нерва. Ако засегнатият диск е разположен в лумбалната част на гръбначния стълб, болката може да премине по крака надолу и се нарича ишиалгия. Понякога излизащата навън субстанция на диска притиска близко разположен нерв и предизвиква ‘прищипване ‘ на нерва.

Дисковата херния при по-възрастни пациенти се дължи на т.нар. процес на стареене или дискова дегенерация. Здравината на лигаментите намалява и привидно малко усилие или ротиращо движение може да предизвика разкъсване на диска.

Симптомите зависят от местоположението на засегнатия диск. Не всички дискови хернии предизвикват болки в гърба; някои може да останат непроявени.

Шийините дискови хернии могат да имат симптоми свързани с шията или ръката.

  • тъпа болка до пробождаща силна болка
  • схващане в шията
  • болката може да се разпространи към ръката, достигайки и до пръстите й
  • изтръпване и бодежи

Дисковите хернии в торакална област имат най-малко симптоми, но когато има такива те по правило се проявяват под нивото на проблемния диск:

  • изтръпване и схващане
  • слабост в краката
  • нарушена координация и затруднение с пазенето на равновесие при ходене
  • нарушения в уринирането и изхождането
  • в по-тежки случаи парализа/ слабост в краката

Дисковата херния в лумбална област обикновено се проявява с:

  • оплаквания от долната част на гърба и краката
  • ишиалгия – болка по крака, която върви по хода на големия седалищен нерв
  • усещане за иглички или топлийки, или схващане
  • слабост в крака или стъпалото
  • падане на стъпалото или влачене на ходилото поради мускулна слабост
  • нарушения на уринирането и изхожданията

Как се диагностицира дисковата херния ?

Също както всяка точна медицинска диагноза вашият лекар ще се нуждае от това да се запознае с вашата медицинска история. Физикалният преглед може да включва изследване на мускулна сила, функцията на нерва, палпация на точки по хода на гръбначния стълб с цел да се определи мястото, от където произлиза болката.

Сложни диагностични изследвания като КАТ ( компютърна аксиално томография ), радиографска оценка, миелограма ( прилагането на контраст в цереброспиналната течност, за да се разпознае притискането на диска върху съседните нерви ) или дискограма ( инжекция с контрастна материя може да бъде поставена в диска в комбинация с рентгенови снимки или КАТ ) може да бъде използвана заедно и с МРТ ( магнитно резонансна томография ), за да даде на лекаря цялосната картина на здравното състояние на гръбначния стълб.

Изкуството да лекуваш дискови хернии

В зависимост от причината за дискова херния, заедно с другите фактори, началното лечение може да включва почивка и прием на лекарства с цел да се овладее болката. Ако след период от време ( 6-12 седмици ), повечето консервативни методи на лечение се окажат безуспешни в намаляването на болката,оплакванията се засилват, или се появяват нови, които нарушават ежедневния начин на движение и живот, на пациента е необходимо оперативно лечение. Хирургичното лечение , което е най-подходящо за конкретния пациент, се базира на множество фактори. Приема се индивидуализаран подход, като целта на неврохирургичните интервенции е да премахне притискането върху нервните структури, като това може да включва премахване на само на дисковата херния, заместване с изкуствен диск и стабилизиране на съседните прешление с допълнителни импланти, като трите основни подхода могат да бъдат извършвани в различна комбинация в зависимост от конкретния случай. Като ново направление и развиващо се за първи път в България трябва да се спомене и прилагането на ендоскопска техника за премахване на дискова херния през минимален разрез/достъп, почти ‘безкръвно’, позволяващо минимален болничен престой и бързо възстановяване.
Възможни подходи:

– Поставяне на изкуствен диск – неврохирургът премахва засегнатия диск и поставя изкуствен диск на негово място с цел запазване на височината и мобилността на гръбначния стълб.

– Спинална фузия – стабилизиране на гръбначния стълб чрез свързване на няколко прешлена.

– Микродискектомия – с помощта на специален микроскоп се премахва увредения диск, като това позволява използването на по-малък разрез/белег, по-малка травма на тъканите по време на операция, по-малка кръвозагуба и и съответно по-бързо възстановяване.

– Ендоскопска дискектомия – използвайки малък, специлизиран, тръбен инструмент с цел премахване на засегнатия диск, премахване на натиска върху притиснатия нерв по съседство.