Медицински връх у нас

Медицински връх у нас

Медицински връх у нас: Как се лекува мозъкът през артерия на крака?

В Сутрешния блок на БНТ разговаряме с доц. Станимир Сираков – неврорентгенологът от “Св. Иван Рилски” в София, който лекува мозъка през артерия на крака. На 37 години вече е носител на медицински Оскар, а сега придоби и европейска диплома по рентгенология, каквато имат едва 36 лекари в света.

Доц. Станимир Сираков: Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели тази мини инвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможност най-травматичния начин.Ние лекуваме дадени заболявания под рентгенов контрол. Така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. Затова се занимават рентгенолози, които познават образи.

Доц. Сираков смята, че България се опитва да се появи на европейската карта в тази област и за момента нещата се случват доста добре.

Доц. Станимир Сираков: Сравними са нашите резултати с всички европейски и световни серии. Развива ме го от 2011.2012 г. в нашата клиника. Опитва ме се да развием школа и да бъдем еквивалент на европейското ниво. Затова се опитваме да създадем един център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейски стандарти, за да може това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили правилните сертификати и дипломи.

По думите му тези операции не са уникални за Европа, но са уникални за нас, защото се правят за първи път тук.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bnt.bg