Ученици от НПМГ на открит урок в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Ученици от НПМГ на открит урок в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Осмокласници от отбора по биология на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (НПМГ) в София присъстваха на открит урок в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Техни ментори бяха началникът на Националния референтен център за лечение на хипофизни аденоми, който функционира към клиниката – Д-р Асен Хаджиянев, и неврохирургът Д-р Делян Фердинандов (на снимките).

Между две операции и занимания със студенти те показаха на младите биолози любопитни снимки, интересни факти за устройството на мозъка и съвременните методи за лечение на неврохирургичните заболявания, които няма как да бъдат намерени в учебника по биология за 8 клас.

Децата, които бяха придружени от своята преподавателка по биология, г-жа Мариана Христова, впечатлиха лекарите с познанията си върху устройството на нервната система, мозъка и хипофизната жлеза.

В края на открития урок всеки от учениците получи сертификат. А д-р Хаджиянев и д-р Фердинандов се обърнаха към младите надежди с призив да останат в България, за да има кой да продължи тяхната мисия.

Ако има и други училища, които искат да се включат в откритите уроци, с радост ще се отзовем, защото начинът да имаме повече талантливи млади лекари е да провокираме в тях интерес към нашата професия още от ученическата скамейка, декларираха двамата лекари.

Източник: https://zdravennavigator.bg