УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще обменя специалисти с германските университетски болници в Рощок и Грайфсвалд

УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще обменя специалисти с германските университетски болници в Рощок и Грайфсвалд

Официална делегация на Министерство на икономиката, труда и здравеопазването на провинция Мекленбург-Предна Померания беше на посещение в българското лечебно заведение

Официална делегация, водена от г-н Стефан Рудолф, държавен секретар на Министерство на икономиката, труда и здравеопазването на провинция Мекленбург-Предна Померания, беше на посещение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Целта на визитата бе да се проучат възможностите за съвместни проекти между българската болница и североизточната германска провинция, която е с 1 642 000 жители.

Беше постигнато споразумение за обмяна на специалисти между УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и университетските болници в Рощок и Грайфсвалд. Една от областите, към която немските гости проявиха особен интерес да изпратят лекари, които да се обучават, беше неврохирургията, за която и двете страни се съгласиха, че в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е на световно ниво. Български специалисти пък ще се обучават в сферите, в които немците имат повече опит, като например създаването на център за лечение на инсулти. Предвижда се това сътрудничество да започне още от началото на следващата година.

Бяха обсъдени и възможностите за реализиране на съвместни проекти, финансирани с европейски средства.

По време на визитата изпълнителният директор на болницата, д-р Антон Петков, показа на гостите оборудването в лечебното заведение, което е последно поколение и дава възможност за практикуване на високотехнолигична медицина. „Много сме впечатлени от това, което видяхме“, коментира след обиколката проф. Бернд Краусе, зам.- декан на Медицинския университет в Рощок, който също беше в състава на делегацията.

На снимката: Д-р Илиана Колева, началник на Центъра по радиохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ представя на германските гости възможностите на линейния ускорител True Вeam STX, с който разполага болницата

Преди посещението в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, германската делегация беше на среща с министъра на здравеопазването, г-н Кирил Ананиев. След визитата в софийската болница, високопоставените германски експерти се срещнаха с представители на Министерство на икономиката.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”