69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С

69 000 не знаят, че са заразени с хепатит С

По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания „Да открием липсващите 69 000“. Тя започва на 18 юли и ще продължи до края на месец август 2019 година, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология и проф. Красимир Антонов по време на пресконференция днес по повод Световния ден на хепатита в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология и проф. Красимир Антонов.

Поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. Той припомни, че СЗО обръща внимание на проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро – ХИВ  – едва 700 000 души.

„Това са хора, за които има голяма вероятност да са заразени, тъй като са оперирани или подлагани на кръвопреливане във време, когато медицината не е знаела изобщо за съществуването на вируса на хепатит С. Нашите пациенти в момента обикновено са над 50- 60-годишни. Затова насочихме кампанията основно в тази възрастова група”, коментира проф. Антонов.

Следващата седмица кампания започва и сдружение „ХепАктив”. Кампанията е под патронажа на МЗ за безплатно изследване за хепатит С в мобилни кабинети в Търговище (на 24 юли между 10:00 и 17:00 часа, пл. „Свобода“), Разград (25 юли между 10:00 и 17:00 часа пред ДКЦ 1) и Варна (26 юли, от 10:00 до 17:00 часа пред пилоните на Катедралата и на входа на Морската градина), съобщи Силвана Лесидренска.

Работна група от 54 експерти към Министерство на здравеопазването разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е, която по информация на д-р Тонка Върлева,  директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в Министерство на здравеопазването и зам.-председател на работната група, трябва да бъде готова през октомври и да започне да действа от 2020 г.

„Предлагаме личните лекари да включат тестове за откриване на хепатит С в профилактичните прегледи на хората от 39 до 69-годишна възраст. Работим и за превенция, ранна диагностика, лечение и подкрепа на заразените от рисковите групи, за да не допуснем повторно инфектиране”, каза д-р Върлева.

Сред неуточнените въпроси са как ще бъдат предпазвани вече излекуваните инжекционно зависими наркомани от повторно заразяване и кой ще заплаща лечението на хепатит С на здравно неосигурените граждани. Трябва да бъде регламентирано навременното известяване на кръводарителите, че са инфектирани.

Източник: zdrave.net