Д-р Асен Хаджиянев: Бъдещето е в индивудуалните импланти

Д-р Асен Хаджиянев: Бъдещето е в индивудуалните импланти

Д-р Асен Хаджиянев е неврохирургът, който за пръв път у нас постави 3D индивидуален имплант, за да възстанови черепа на пациент. На практика върна живота на този мъж, макар да твърди, че операцията не е уникална и всеки негов колега би могъл да я направи. Според д-р Хаджиянев разковничето е в използването на индивидуални импланти, при които има 100 % анатомична съвместимост.

Д-р Хаджиянев, доколко сме в крак с тенденциите в иновативната медицина с използването на 3D импланти?

За съжаление изоставаме малко, поради финансови причини – те са основният фактор да не можем масово да ги приложим, тъй като изделието е индивидуално и се изработва по индивидуален проект. Това го оскъпява неимоверно. Не се произвежда в България, а в чужбина, има транспортни разходи, разходи по изработването. Това е проблемът основно. Иначе сме абсолютно в крак, бих казал – догонваме, не сме изостанали. Но тези импланти не се реимбурсират от НЗОК.

Това не са ли „екзотични“ случаи?

Да, това са редки случаи. Касата е с ограничен финансов ресурс и не може да финансира навсякъде, но технологията е иновативна. Аз смятам, че това е бъдещето.

Какви са преимуществата им?

Това са индивидуални импланти, които напълно прилягат към дефекта на черепа. Ние сме ги използвали основно за черепи. Уникалното е, че има 100 % съвпадение и това позволява да се възстанови анатомичната цялост, каквато е била преди травмата.

Освен това материалът PEEK (polyetheretherketone), който се използва при 3D имплантите, е с много добра поносимост от човека. Повечето от имплантите за вграждане са от РЕЕК. Предимството е, че той е здрав, напълно се приема от организма и позволява извършването на образни изследвания след това. Титанивите импланти, инкарнирани с металните импланти, дават силни артефакти, които не позволяват ясни образи на МРТ.

Ако трябва да обобщим преимуществата: пълно анатомично съответствие на импланта, добра поносимост от пациента и възможност след това да се прави диагностика.

Как се взема „мярка“ за изготвянето на такъв индивидуален имплант?

„Мярката“ всъщност е тънък скенер с многосрезов скенер на мозъка. Трябва да се направят между 260 и 300 среза, т. е. много снимки, през милиметър, за да може компютърно да се реконструира липсващата кост, да се направи матрица и да се отпечата на 3D принтер. Засега ние изпращаме само скенера. Той се прави при нас, което е лесно. Останалата част се изработва в чужбина, но аз съм оптимист и смятам, че в България може също да се прави.

3D принтирането не е нещо невъзможно и безкрайно скъпо, проблемът е, че докато се стигне до изработването на един такъв имплант, особено за медицински цели, той трябва да мине през различни одобрения. Това е сложна процедура – да се докаже, че изделието е безопасно, че продуктът, който ще се изработи, е напълно съвместим, че отговаря на критериите за стерилизация. Процедурата е сложна, но не е невъзможно да се направи, да се патентова. Може да се намери човек или фирма, които да го правят у нас. Има ентусиасти, които искат да се занимават с това.

Какъв път извървява пациентът при една такава операция?

Самата операция не е много сложна. Всичко започва с образна диагностика, извършва се компютърна томография, изработва се имплантът, пациентът постъпва в болницата, започва подготовка за оперативно лечение, стандартна при всички пациенти. Това е реконструктивна операция. При изграждането на череп не се засягат мозъкът и неговите обвивки.

Времетраенето е различно, зависи колко е голям дефектът. Ако е много голям, естествено се увеличава и времето, но не са от най-дългите и тежки операции. Добре се понасят от пациентите. Винаги има риск от инфекциозни усложнения, но той съпътства всяка операция. Тоест – имате една стандартна операция, в стандартни срокове, със стандартно възстановяване от 5 до 7 дни, ако няма някакви усложнения.

Досега са оперирани само трима души. Вероятно има и други, които биха могли да се възползват от иновативната технология?

За съжаление са малко, защото те се самофинансират и парите са доста. Не всеки може да се възползва. Един човек, който е инвалидизиран, на социална пенсия и за него с грижи семейството му, не може да си го позволи. Не всички са състоятелни. Проблемът е изцяло финансов. На първия пациент, имплантът е между 20 и 30 000 лв. Зависи от големината на дефекта, но ние сме оптимисти, че един ден производството ще започне в България и цената ще намалее чувствително.

Предполагам, че хората, които сте оперирали, освен здравословен, са имали и психологически проблем, защото подобна травма вероятно изглежда зловещо.

Да, дефектите на черепа изглеждат зловещо. Първият пациент се шегуваше със себе си, че се чувства непрекъснато като на Хелоуин, като в някакъв зловещ филм.

Какви са досегашните случаи?

Основно травми. При първия пациент имаше инсулт, направена е декомпресия на мозъка заради силен оток. Колегите, които са извършили операцията, са били с презумпцията да спасяват човешки живот, спасили са го. След това се е наложило да се правят много пластики, за съжаление неуспешни, поради инфекции. Другите случаи са по-банални – травма. Единият беше младеж, който е получил тежка фрактура на черепа при падане като дете и е живял години наред така, докато събере средства и разбере, че това може да се направи в България.

Касата не може да финансира всички случаи. Може би вариант е допълнителното, частно здравно осигуряване, но не всеки може да си го позволи, то също изисква финансиране.

Д-р Асен Хаджиянев дм е неврохирург, началник Сектор в Клиника по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, преподавател в МУ София.

Източник: offnews.bg