Доц. Станимир Сираков: За 8 години не съм преодолял болката от загубата на пациент

Доц. Станимир Сираков: За 8 години не съм преодолял болката от загубата на пациент

Ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, доц. д-р Станимир Сираков, бе гост-лектор в събитието на Dir.bg “He’s The Man”.

Младият лекар очарова аудиторията в препълнenата зала на столичния клуб City Stage. В откровен разговор-интервю с журналиста от Dir.bg – Деян Веселинов, неврорентгенологът разказа какво за него е успехът и предизвика бурни аплодисменти.

“В професионален план се чувствам успял, но много се радвам, че съм такъв и в личен – така, както съм си го представял”, сподели младият лекар, който е семеен с две деца.

Изборът да се занимава с медицина е бил семейно обусловен, тъй като баща му е известен лекар, разказа доц. Сираков. Мислите му за алтернативна кариера се изпарявали много бързо и по думите му решението да стане лекар дошло лесно.

“Обикалял съм много навън, но никога не съм си представял, че ще живея в чужбина. Дори имах спор с баща ми, който искаше да завърша медицина в Германия, но успях да се наложа и все пак останах в родината. Благодарен съм на родителите си, които въпреки всичко ми помогнаха финансово и морално, за да преследвам мечтите си, при това чак до 30-тата ми годишнина, така имах възможността да мисля само за медицина”, каза откровено д-р Сираков.

Той посъветва публиката, в която имаше и млади, току-що дипломирани, лекари: “Ако се потрудите и имате малко доза късмет, можете да се реализирате тук. Има много неутъпкани пътеки, които можете да покорите.”

Още аплаузи предизвика и чувствителността на младия лекар, който говори и какво е да загубиш битката за човешки живот.  “За 8 години не съм преодолял болката, която изпитвам, ако загубя някой от пациентите си. На мнение съм, че тя никога не се преодолява, тежките случаи остават, помниш ги”, сподели той.

Събитието на Dir.bg  “He’s The Man” събра на една сцена 9 вдъхновяващи мъже с различни професии и житейски истории, които са добрият пример в нашето общество. Сред тях бяха журналистът Светослав Иванов, актьорът Юлиан Вергов, футболната легенда Стойчо Младенов, световноизвестният графити артист Насимо, шампионът по тенис на маса Денислав Коджабашев, готвачът-пътешественик Филип Захариев, стендъп комикът Николай Станоев, 18-годишният писател Иво Христов.

Източник: Dir.bg