Министър Ангелов откри обновения и супер модерен Център за мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Министър Ангелов откри обновения и супер модерен Център за мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Благодарение на тази апаратура в България могат да получат помощ над 500 пациенти. Годишно в страната ни от мозъчно-съдови заболявания страдат около 650 човека, без да включваме инсултите. От тях 150 загиват моментално. Останалите могат да бъдат спасени, ако бъдат закарани в такъв център, какъвто днес откриваме в УМБАЛ „Св. Иван Рилски““. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при прерязването на лентата на обновения, супер модерен център за мозъчно-съдови заболявания в болницата. 2,4 млн. лева е инвестицията в инсталираният в лечебното заведение бипланов ангиограф Azurion 7 Biplane. „Инвестицията е изцяло на Министерство на здравеопазването, за което изказваме огромна благодарност“, обясни изпълнителният директор на болницата д-р Антон Петков.

 

„Идеята на доц. Сираков и неговия екип е да създадат Център за обучение на специалисти по интервенционална неврорентгенология на територията на лечебното заведение. Целта е да покрием цяла България с такива центрове за интервенция на мозъчно-съдови заболявания. Това е една изключително сериозна цел, която ще преследваме, и ще търсим варианти да подкрепим екипа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за осъществяването й“, декларира министърът.

„Нашата мечта е да създадем център, в който да обучим кадри, за да може българският пациент да има достъп до това лечение на повече места. Това е много важно, ако започнем да лекуваме и остър мозъчен инсулт. Там времето е изключително важно. Географското разположение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от различните краища на България навреме. Страната ни е на второ място по инвалидизация в следствие на остър мозъчен инсулт. Щастлив съм, че тази инициатива да се обучават млади хора е подкрепена от министерството, както и от ръководството на болницата“. Това обясни на свой ред доц. Станимир Сираков, ръководител на Референтния център по мозъчно съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, чийто екип има вече над 1000 подобни интервенции зад гърба си.

С новата придобивка УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага вече с две специално оборудвани ангиографски зали, където, по ендоваскуларен път, (през вена на крака или ръката,) ще се третират най-сложните мозъчно-съдови заболявания в България (мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации, мозъчни аневризми). Общият капацитет на двете зали е около 600 интервенции на година.

Уникалната технология на Philips – Clarity позволява получаване на най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза. Тя е с до 70% по-малка, в сравнение с единствения друг бипланов ангиограф, който също се намира в столичната болница, но вече е на 10 години.

Друга полезна функционалност е специализираната програма за анализ на аневризми – Aneurysm Flow.  С нея се прави анализ на състоянието на аневризмата, типа на потока, главния съд, преди поставяне на устройство за затваряне – т.нар. флоу дивертор. След поставяне на устройството програмата дава прецизен анализ на резултата и количествени стойности за оценка на този резултат. В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Процедурите, които ще се извършват с новата апаратура, са безплатни за пациентите и се поемат от НЗОК.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”