Проф. Попов: Хората с класически алергии могат да проявят реакции и към ваксината

Проф. Попов: Хората с класически алергии могат да проявят реакции и към ваксината

Проф. д-р Тодор Попов коментира митовете и фактите относно ваксината

„Хората с класическите алергии са тези, които могат да проявят алергична реакция и към ваксината. Техните организми се съпротивляват на чужди вещества, като образуват специфични антитела, които се свързват със съответния чужд агент. Това са т.нар атопици. Те би трябвало да бъдат най-заплашени”,  заяви проф. д-р Тодор Попов, алерголог в Клиниката по професионални заболявания на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, в ефира на „Събуди се”. Той обясни, че това не значи, че обикновен човек не може да отключи реакции.

„Има ли органично вещество, биологичен материал, винаги има възможност за съпротива на организма, който да покаже, че това някакви не му пасва. Теоретично ваксината на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвика реакции, тъй като става дума за изключително прост от биохимична гледна точка материал, който освен това не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция”, обясни проф. Попов.

Той подчерта, че в момента се създават необходимите правила за поставяне на ваксините и методология на действие преди ваксинацията.

„Със сигурност трябва да продължим с внимателния подбор на тези, които трябва да бъдат ваксинирани. Тук роля имат и придружаващите заболявания, които могат да направят един индивид особено застрашен. Със сигурност някои лекарства могат да усилят някои реакции след ваксината. Препоръчва се пациентите да се консултират предварително и да има предварителен подбор на тези, които ще бъдат ваксинирани”, подчерта проф. Попов.

Проф. Тодор Попов е алерголог към Клиниката по професионални заболявания на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Притежава специализации по Вътрешни болести и по Алергология. Специализирал е в Германия и Канада. Има издадени над 100 научни публикации. Почетен международен член на Американския колеж по алергология, астма и имунология (ACAAI).  

Целия разговор с проф. д-р Тодор Попов гледайте във ВИДЕОТО.

Източник: Предаването “Събуди се”, Нова телевизия