Половината от пациентите с МС в България не се лекуват

Половината от пациентите с МС в България не се лекуват

Около 5 хил. са засегнатите от Множествена склероза (МС) в България, едва половината от тях се лекуват, обясни проф. Пенко Шотеков, дмн, началник на Клиника по нервни заболявания, УМБАЛ ”Св. Иван Рилски”, при гостуването си в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria on Air. В столичната болница се намира един от четирите големи центъра за лечение на МС в България.

Според проф. Шотеков причината толкова голям процент от пациентите да не се лекуват трябва да се търдят в две посоки. От една страна е трудната диагностика, която средно отнема около 5 години. Има обаче пациенти, които просто отказват да се лекуват и предпочитат парамедицински методи като диети, физиотерапия и т..н. “В един момент те си дават сметка, че това е било грешка, но обикновено вече е късно и пациентите идват при нас на инвалидна количка”, обясни професорът.

Затруднинието в диагностиката идва от това, че заболяването, особено в началните си етапи, прогресира много бавно и незабележимо. Проявява се с леки промени в походката, изтръпване в краката или ръцете, залитане, намаление на зрението – все неспецифични симптоми, които често оставят неразпознати от общопрактикуващите лекари.

Златен стандарт за поставяне на диагноза е ЯМР изследване, където болестта се проявява със специфични плаки.

Проф. Шотеков призова пациентите да не се отчайват, а да потърсят лечение, тъй като именно Множествената склероза е най-бързо развиващата се сфера в неврологията. В момента на разположение на пациентите са 14-15 медикамента за овладяване на симптомите на болестта. Предстои до края на годината да бъдат одобрени още 2-3. “Няма терапия, която да е налична в Европа и да не се прилага при нас”, успокои той пациентите.

Проф. Шотеков се спря и на неврологичните усложнения в следствие от коронавируса. България не води точна статистика какъв процент от прекаралите коронавирус, получават инсулт. В европейски мащаб обаче става дума за между 5 и 6 на сто

Скорошни данни то Съединените щати показаха, че там 1 на всеки 50 пациенти с Ковид-19 развиват инсулт.

По думите на проф. Шотеков не всички случаи са тежки и последствията от голяма част от тях са лечими.

Редица изследвания вече доказаха, че Ковид-19 дава отражения върху мозъка и повлиява нервната система при много пациенти. При 85% от тях е засегнато обонянието, което е първият признак на засягане на централната нервна система. 35-40% от заболелите пък имат тежко главоболие. Друго често срещано и за съжаление тежко усложнение е възпалителната полиневропатия.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО.