Нова 3Д ендоскопска техника

Нова 3Д ендоскопска техника

УМБАЛ „Св.Иван Рилски”, Клиниката по неврохирургия и Референтният център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми и други тумори на черепната база с подкрепата и финансирането от МУ-София вече разполагат със съвременна 3Д-ендоскопска техника.

Техниката вече е въведена в ежедневна употреба в клиничната практика. За разлика от стандартния ендоскоп, който разполага с една микрокамера при 3Д ендоскопска триизмерният образ се генерира от две камери, интегрирани на върха на метално цилиндично тяло.                                                    

Основното предимство на 3Д-ендоскопията е реалистичното възприятие на анатомичните структури за по-добра визуализация на оперативното поле, като за целта се използват и 3Д очила.  Разделителната способност на 3Д ендоскпа освен реалистичният образ позволява и по-доброто разграничаване на здравата от болестно променената част на тъканите (тумор или друга тъкан). Допълнителен специализаран софтуер може да променя динамично образа и да го превръща в  3Д спектрoскопичен, като по този начин се постига ясно изобразяване на кръвосните съдове в тъканите (нормални и болестно променени). В допълнение към 3Д ендоскопа, новата апаратура включва и интраоператвен микросонограф (доплер) за измерване дебита на кръвотока на вътрешната сънна артерия и други важни кръвоносни съдове по време на оператвината процедура. Микродоплерът осигурява допълнителен комфорт и сигурност в работа на хирурга, като позволява идентифициране на важни кръвоносни съдове в туморната тъкан или в структурата на кавернозния синус ( структура в непосредствена близост  до хипофизната жлеза, съдържаща вътрешната сънна артерия и очедвигателни черепно мозъчни нерви).

3Д-ендоскопската техника намира приложение в ендоназалните достъпи ( през носа на пациента), използвани за хирургично лечение на: Хипофизни аденоми, Менингиоми, Краниофаннгиоми, Кистични лезии, Възпалителни процеси и др. Също така, е предпочитан метод за избор и на хирургчен достъп при тумори ангажиращи областа на сфеноидалния синус, селарната, супраселарната и параселарни области. Намира приложение и в лечението на някои процеси ангажиращи предната част на черепната база. Предимиството на тези хирургични достъпи е че тяхната тректорията преминава през естествени кухини ( носни проходи и въздухоносни синуси в лицевия череп ) и не причинява допълнителна хирургична травма ( без видими следи от операция по лицето и главата на пациента). 3Д ендоскопската ендоназална хирургия се прилага при някои заболявания на очницата и нейното съдържимо: Тумори, Възпалителни процеси, Екзофталм при ТАО (изпъкване на очите при тиреоидит асоциирана офталмопатия) и др.

Екипът от специалисти в Клиниката по неврохирургия и центъра, притежават необходимата квалификация и достатъчно богат клиничен опит в ендоскопската хирургия. Новата 3Д-ендоскопската техника не изисква допълнително обучение а предоставя на хирургичния екип отличен детайлен изглед на оперативното поле което несъмненно ще доведе до по–добри резултати от лечението и ще намали риска от нежелани усложнения.

Доц. д-р А.Хаджиянев, дм

Ръководител Катедра по неврохирургия МУ-София, Началник сектор  Клиника по неврохиругия и ръководител на център за ендоскопско лечение към УМБАЛ” Св.Иван Рилски”.