Иновативна процедура за първи път в света

Иновативна процедура за първи път в света

В началото на седмицата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ бяха извършени две ендоваскуларни процедури за лечение на мозъчни аневризми, използвайки ново поколение и иновативно устройство, приложено за първи път в света. Новото устройство е създадено специално за лечение на едни от най-сложните мозъчни аневризми – тези с широки шийки, разположени на бифуркации.

След дългогодишно международно сътрудничество и разработване на концепцията и технологията на устройството, то вече е реалност. Устройството успешно премина предклинични изпитвания и получи необходимите сертификати, след което първото му имплантиране при хора бе извършено в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Под ръководството на проф. Станимир Сираков и в сътрудничество с един от водещите световни ендоваскуларни специалисти – проф. Гупта, бяха успешно третирани двама пациенти с комплексни мозъчни аневризми. Това нововъведение създава нови възможности за лечение на труднодостъпни и високорискови случаи и представлява значителен напредък в областта на ендоваскуларните интервенции.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ продължава да бъде водещ център за иновативни технологии и минимално инвазивни методи за лечение на мозъчносъдови заболявания.