Проф. Златимир Коларов: за остеопорозата у нас има биологична терапия

Проф. Златимир Коларов: за остеопорозата у нас има биологична терапия

Всички медикаменти за лечение на заболяването се покриват от Здравната каса

Остеопорозата е често заболяване на костите, при което е намалена костната маса, в резултат на което те стават крехки и се повишава рискът от фрактури. С възрастта се увеличава честотата й, но също така и рискът от падане и това води до по-голяма опасност от фрактури. Според специалисти една от всеки 3 жени на възраст над 50 години ще има остеопорозна фрактура, както и 1 на 5 мъже.

За проблемите в съвременното лечение на остеопорозата в. “Доктор” потърси мнението на най-пишещия доктор сред лекарите проф. д-р Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и на Съюза на писателите лекари в България “Димитър Димов”. 

“В медицината е безпощадната логика на живота, на биологията. А литературата ми дава възможност да се отърся от стреса. Тя е мястото за емоциите, за натрупаната съпричастност и болка от покъртителните съдби на многото ми пациенти. Много е важен индивидуалният подход към болния, който е в противовес с унифицираните принципи на Здравната каса. Въпросът е да се отговори на конкретните нужди на всеки болен в дадения момент – това е висшият пилотаж – персоналната медицина. А не да лекуваме болести изобщо”, категоричен е ревматологът.

– В какво се изразява персоналната медицина при лечение на остеопорозата, проф. Коларов? Може би хората това не знаят…

– През последните 10 години, особено последните пет, и в България една голяма част от ревматологичните заболявания имат модерно лечение, което е изключително скъпо. Дори и за остеопорозата вече има биологично лечение. Ние разполагаме с абсолютно всички лекарства, които са на пазара, включително инжекционно биологично лечение, както и инжекционно хормонално лечение за хора с множествени фрактури и тежка остеопороза. Остава си и златният стандарт за лечение с продуктите, които използваме вече 20 години. Разполагаме с почти всичко, което е в арсенала на Европа и света в борбата с остеопорозата. И въпреки това само 5% от българското население се лекува. Знаете ли, че при пациент с остеопороза без фрактури лечението може да достигне 75% успеваемост?! Докато при наличието на фрактури антифрактурната ефикасност трудно може да прехвърли 40%. Затова нашата цел е да прилагаме лечение, преди да се стигне до фрактури.

– Поема ли се от Здравната каса това ново лечение, за което говорим?

– Всички лекарства, които се прилагат за лечение на остеопороза, имам предвид скъпоструващата терапия, се покриват от Здравната каса. Реимбурсацията е сравнително добра и за пациента остава да доплати максимум 30 лв. на месец. Само за сравнение навремето едномесечният курс струваше 220 лв. За съжаление обаче дори при този много добър достъп няма желание за диагностициране, няма желание за лечение.

Много от пациентите ни идват в тежка форма на заболяването, когато и въпреки възможностите за лечение на повечето от тях трудно можем да помогнем.

– Кои са рисковите фактори за проява на заболяването?

– Познаването на рисковите фактори е първата стъпка в борбата с остеопорозата. Някои рискови фактори могат да бъдат повлияни чрез промени в начина на живот, други не могат да бъдат променени като възраст, семейна история и др. Рискът от остеопороза отчасти се дължи на наследственост. Хората, чиито родители имат анамнеза за фрактури, особено на бедрената кост, могат също да имат намалена костна маса и са с по-висок риск за фрактури.

Хората, които водят заседнал начин на живот, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото техните по-активни връстници. Всички упражнения са от полза за костите ви – ходене, тичане, скачане, танци и вдигане на тежести.

Цигарите са вредни и за костите, както и за сърцето и белите дробове. Редовната консумация на повече от две алкохолни питиета на ден увеличава риска от остеопороза. Причина за това е, че алкохолът пречи на способността на организма да усвоява калций.

– Кои са най-честите ставни проблеми през студения сезон?

– На първо място сред проблемите е обострянето на артрозните болести – гонартрозата, артрозата на глезенните стави, спиналната артроза – шипове на врата или кръста. Зачестяват оплакванията от периартрит на раменната става. За травмите, вследствие на сериозно заснежаване и заледяване, най-рисковата група на възрастните хора спокойно може да се предпази, като намали или прекрати излизанията за ден-два.

– Възможна ли е профилактика на този тип заболявания?

– Пациентите с установен проблем е добре два пъти годишно – през пролетта и през есента, да провеждат курс с медикаменти и хранителни добавки, които имат подхранващ хрущяла ефект. Пациентите трябва да знаят, че не всяка болка се дължи на ошипяване или на студа. Повече от половината ни пациенти нямат артрозна болест, а са с тъканни увреди на ставите. Те изчакват, болката с времето отшумява, но ставата се износва и след 5-6 години проблемът вече е сериозен.

При тази „тиха” епидемия няма оплаквания

Наричаме остеопорозата тихата епидемия, защото няма оплаквания. И, за съжаление, продължаваме да я диагностицираме, след като пациентите вече имат фрактури. Малко са хората, които идват навреме. Препоръчвам, когато са налице рискови фактори, независимо от възрастта, пациентът да си направи изследване на костната плътност. Когато няма рискови фактори, тогава навършилите 50 г., особено жените, са длъжни да си направят такова изследване. И то задължително на две места – на лумбалните прешлени и на бедрото. Така с едно измерване на гръбнака и на бедрото получаваме три важни стойности за това каква е костната минерална плътност на пациента.
Ако трябва да го изразя най-кратко, при профилактиката на остеопорозата трите най-важни фактора са спортът, храненето и слънцето. Движение – поне 30 мин. на ден, бързо ходене по равен терен, е изключително полезна профилактична мярка. Също така поне 10 минути на ден на слънце. Трябва да се набляга на мляко и млечни продукти, на зеленчуци и плодове, повече течности.
Тютюнопушенето и алкохолът имат директно токсично действие върху клетките, които образуват костта. Също и някои лекарства, като в това отношение е нужно или да се намали дозата, или да се вземат мерки, така че съответното лекарство по-малко да уврежда костта.
Има и заболявания, които водят до остеопороза, които няма как да предотвратим, но бихме могли да ги лекуваме по начин, по който най-малко да вредят. Ако няма начин за промяна на тяхното лечение, могат да се включат допълнителни медикаменти или хранителни добавки, за да се тушира до известна степен действието на тези лекарства.

Източник: zdrave.to