Диагностика и лечение на ревматичните заболявания

Диагностика и лечение на ревматичните заболявания

Какво причинява артрита, кои са симптомите на тази група от заболявания и кои са най-новите тенденции в тяхното лечение?
В навечерието на Световния ден за борба с артрита – 12 октомври – проф. Румен Стоилов беше гост в Сутрешния блок на БНТ 1 “100% будни”.

Проф. д-р Румен Стоилов е началник отделение в най-голямата Клиника по ревматология в България, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той е един от най-големите специалисти у нас по възпалителни ставни заболявания. Има специалност по вътрешни болести и по кардиоревматология. Специализирал е в Ревматологичната клиника на болница Кошен – Париж, Франция.
Проф. Стоилов е председател на Българското дружество по ревматология.
Цялото му гостуване можете да видите във ВИДЕОТО.

Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит /РА/ (около 30 000 човека в България), болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.), както и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).