Продължават безплатните прегледи и изследвания за хепатит С

Продължават безплатните прегледи и изследвания за хепатит С

Продължава кампанията на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” “Да открием липсващите 69 000”

По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира Кампания „Да открием липсващите 69 000“. Тя започва на 18 юли и ще продължи до края на месец август 2019 година.

Кампанията е насочена към хора във възрастовата група между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е откритедвапрез 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

Различни подразделения в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обединяват усилия в името на кампанията

Хората между 34 и 69-годишна възраст ще могат да се изследват безплатно в Централната клинична лаборатория на болницата всеки работен ден между 8:00 и 14:00 часа. Тези от пациентите, чийто проби покажат положителен резултат, ще бъдат веднага пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение.

Отделно, всички пациенти, които постъпват за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, също се тестват безплатно за хепатит С, стига да имат желание.

Инициативата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е в унисон с мотото на Световната кампания, което тази година е „Да открием липсващите милиони“.

Защо точно 69 000?

По официални данни около 77 000 саболнитеотхепатит С в България. 90 % от тях не подозират, че са заразени. Товаправиоколо69 000 българи, които трябва да открием преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

*Кампанията се осъществява с любезното съдействие на АбВи

Източник: medicaltime.bg