На Световния ден за борба с артрита пациентски организации апелират за толарантност от страна на работодателите

На Световния ден за борба с артрита пациентски организации апелират за толарантност от страна на работодателите

Time to work е фокусът в тазгодишната кампания, с която Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR) отбелязва Световния ден за борба с артрита – 12 октомври. Инициативата апелира към проявата на толерантност от страна на работодателите. Като всички автоимунни заболявания, лечението на ревматичните заболявания е доживотно и налага често отсъствие от работа.
В поредица от специално заснети за целта видеа EULAR представя един ден от живота на пациенти с ревматични заболявания от различни части на света. В инициативата се включи и представител на българската Организация на пациентите с ревматични заболявания. Любомир Иванчев е млад човек, който работи в ИТ компания, и страда от псориатичен артрит. Във видеото той участва заедно с проф. Румен Стоилов, ревматолог в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Вижте ВИДЕОТО.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от различни видове ревматични заболявания страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души.

Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит /РА/ (около 30 000 човека в България), болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.), както и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).