Пробив в неврохирургията: нов ендоскопски метод за лечение на Базедова болест

Пробив в неврохирургията: нов ендоскопски метод за лечение на Базедова болест

Досега начинът за лекуване е бил стандартна хирургическа операция

В Световния ден на зрението идват добри новини за стотици хиляди българи, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Неврохирурзите от Клиниката по неврохирургия в столичната Университетска болница “Свети Иван Рилски” прилагат нов ендоскопски метод за корекция на очите при Базедова болест. Досега начинът за лекуване е бил стандартна хирургическа операция, с висок риск и дълъг възстановителен период.

Актрисата Ернестина Шинова е сред стотиците хиляди, борещи се с Базедовата болест. в ефира на “Събуди се” тя сподели, че диагнозата й е поставена преди 22 години. Екранната д-р Стаменова не крие, че болестта понякога й пречи. “Много хейтъри пишат, че имам кръгове под очите, защото съм алкохоличка. Поздравявам ви, скъпи хейтъри, аз съм си жертва на Базедовата болест”, заяви актрисата.

Тя съветва хората да не пропускат профилактичните прегледи при ендокринолозите, защото никой не е застрахован. “Ужасно много са жертвите на болести на щитовидната жлеза, особено сред жените, въпреки че все по-често, като ходя на консултации, виждам и момченца”, заяви Шинова.

Новината за новия ендоскопски метод за освобождаване на напрежението в очите за Ернестина Шинова е повод за радост. Още повече, че той се прилага в България и не налага скъпи пътувания в чужбина. “Изключително съм щастлива, че този проблем е намерил решение. Не знам дали аз самата ще прибегна до него, но съм благодарна на съвременната медицина, на лекарите, които са намерили начин да помогнат”, каза още актрисата.

“Базедовата болест започва при завишени тиреоидни хормони. Ако не могат да бъдат овладени от ендокринолозите, се получава прогресивно намаляване на зрението и, когато се изчерпа консервативният метод за лечение на тази патология, трябва да има хирургическа намеса”, каза в ефира на “Събуди се” д-р Деян Попов от УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Колегата му д-р Асен Хаджиянев обясни, че чрез иновативния метод могат да се лекуват всички болести, които засягат очницата. “Очницата е кухина в лицевия череп, където се намира очния булб със зрителния нерв. При някои заболявания като инфекциозното, което довежда до нарастване на очния булб, трябва да се извърши тази процедура”, каза още д-р Хаджиянев, който е началник на .Националния референтен център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми, който функционира към Клиниката по неврохирургия, и допълни, че извършването на тази процедура през носа е много по-щадящо за пациента, който, след операцията, може бързо да се върне към активния си начин на живот.

Още по темата гледайте във ВИДЕОТО 

Репортер: Николай Беремлийски

Източник: Сутрешен блок “Събуди се” на Нова телевизия