Половината хипертоници са с висока пикочна киселина

Половината хипертоници са с висока пикочна киселина

Водени от мисълта, че по празниците можем да се отпуснем и да си хапнем от всичко колкото ни душа иска, често допускаме грешки, които ни вкарват директно в болница. За пореден път ще отрупаме трапезата на Коледа и Нова година с червени меса и, за да е настроението на ниво всичко това обилно ще полеем с достатъчно количество алкохол. Как кулинарната вакханалия ще се отрази на най-мълчаливия орган в тялото ни, бъбреците. И какво трябва да знаят поциентите с подагра, за да избегнат обостряне на заболяването, попитахме доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

– Доц. Кундурджиев, идват зимните месеци, където храната на трапезата става по-обилна, с повече червени меса, а и добре гарнирана с алкохолни напитки. Как различното хранене се отразява на здравето ни?

– В миналото по-голямата част от населението, за да се сдобият с храна, са изразходвали енергия, работили са физически труд. В древността пък са били ловци и събирачи, т.е. са изразходвали много физическа енергия, за да се сдобият с храна като енергия. Нашите гени са устроени, така че да се постига този баланс. Докато сега енергията и храната са много достъпни. Седим си пред телевизора, хапваме си и не се движим достатъчно. Това е и причината в популацията за последните 70 години нивото на пикочната киселина да стане почти двойно. Големият проблем е, че не само количеството храна, което приемаме, се е увеличило, променило се е и качеството. Например едно от най-значимите изобретения на 19 век е бодливата тел. Може на някой да му се стори екзотично, но е така. Започнали са да отглеждат животните в малки пространства, доставяли са им храна. Да, но така те са започнали да боледуват по-често. Това е наложило употреба на различни медикаменти, а в днешно време и много антибиотици и хормони. Смята се, че някои животни, например бройлерите, още от излюпването започва да им се дава антибиотик, защото живеят на малко пространство и вероятността за заразяване и измиране нараства. Ние, когато се храним с такова месо, също страдаме.

– Излиза, че рекламите за „яйца от свободно отглеждани кокошки”, които толкова ни забавляват, не са лишени от смисъл?

– Разбира се! Съставът на едно яйце преди 50 години е различен от този сега. Кокошката, отгледана в птицеферма, е хранена с по-еднообразна храна, в която липсват някои микроелементи. Друг показателен факт е, че за 30 години приемът на фруктоза, а това е изходен продукт за синтез на пикочна киселина, се е увеличил с 2000 процента. Това са 20 пъти! Дължи на приема на фруктозни сокове и сиропи като безалкохолни напитки. В процеса на еволюцията са настъпвали промени и организмът си е изграждал защити. Еволюцията обаче е бавен процес, а при нас индустрията се развива с бързи темпове. Но това не е всичко. Ние сме изправени пред едно още по-голямо предизвикателство, много се увеличи употребата на трансмазнини. Това са изкуствени мазнини, за които организмът няма ензими да ги обработва ефективно и те се отлагат в съдовете и водят до атеросклероза. Друго предизвикателство са генномодифицираните храни. Ние все още не знаем какво предизвикват те. Но проблемът има и друга страна: 7 милиарда население на Земята как да се изхрани със свободни кокошки и ловуване по горите?

– Добре, но как да постъпим тогава? Можем да се лишим от безалкохолни напитки, но без яйца какво ще правим?

– Ами можем да компенсираме като си изградим разумен диетичен режим. Без крайности, но да избягваме трансмазнини, много тлъсти храни, сокове, да се движим повече. Това се възпитава. Не случайно една от основните теми на българското председателство на ЕС беше храненето на подрастващите. Това е един много важен проблем, който се подценява. Той е въпрос на държавна политика. Държавата трябва да създава механизми за стимулиране на здравословното хранене.

– Да погледнем към подаграта, наричат я царската болест, но какво представлява тя като заболяване?

– В миналото се е считало, че подаграта е едно временно неразположение. Болки, които за няколко дни преминават. Сега вече знаем за връзката на подаграта със сърдечносъдовия риск. Хиперурикемията и подаграта са свързани с метаболитния синдром, много често се срещат при хора с артериална хипертония. Почти половината пациенти с артериална хипертония имат висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечносъдов фактор и с диабета и е много трудно да се оцени самостоятелното й значение. Много са проучванията напоследък, които доказаха че пациенти с подагра имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, защото тя е провъзпалително състояние на целия организъм, особено, когато се образуват т.нар. тофи (те приличат на туморни образувания по тялото, но всъщност са кристали пикочна киселина, които се струпват на определени места).

– Известно е, че при двата пола подаграта се проявява в различен етап от живота? Кога най-често настъпва при мъжете и кога при жените?

– Още Хипократ е казал, че при мъжете подаграта настъпва още след първите им полови сношения, а при жените след като спре менструалния цикъл. Женските полови хормони пазят дамите от подагра, но след менопаузата вероятността болестта да се появи и при тях нараства. Проучвания в тази област показват, че съотношението между мъжете и жените е 9:1, така че мъжкият пол е много по-засегнат.

– Сигурно обяснението не е само в хормоните. Дамите винаги са били много по-стриктни към това с какво се хранят, често се подлагат на диета, спортуват?

– Не бих казал. Може и да има някакъв ефект начина на живот при жените, но не е съществен като причина. Главните виновници си остават хормоните и генетичното предразположение. При тези обменни заболявания има наследственост, тъй като те са генно кодирани. Вероятността, ако родителите са имали подагра и децата да се разболеят е по-голяма, отколкото ако са нямали.

– Като заговорихме за рискови фактори, с изненада прочетох, че редовната употреба на болкоуспокоителни може да доведе до подагра. За какво още трябва да внимаваме?

– Точно така! Нестероидните противовъзпалителни средства могат да покачат нивото на пикочната киселина. Забелязва се, особено по медиите, едно преекспониране на употребата им. Представят се като едни вълшебни хапчета. Това не е така. Дори и болкоуспокояващите, според мен, трябва да се предписват от лекар, защото има хора, които се подвеждат от рекламите и всеки ден взимат такива лекарства. Това води до бъбречни увреди, до стомашно чревни увреди и т.н. Между другото, добре е да се знае, че над 50% от подагрозните кризи се предизвикват от диуретици. Те се използват много често при артериална хипертония, при сърдечна недостатъчност, така че и там трябва да се внимава да не се злоупотребява. Много е важно при пациентите в напреднала възраст, които имат повече заболявания, терапията задължително да се назначава от квалифициран лекар. А какво става у нас. Хората масово се лекуват с медикаментите, които взема съседът. Даже имаше такава реклама по телевизията „бълдъзата ми каза”. Друго, което е характерно за нашето съвремие, са справките по интернет. По този повод обикновено казвам на моите студенти, че Гугъл знае всичко, но не умее да задава въпроси. Добиването на информация е само една част от процеса на вземане на правилно решение. Има едно голямо проучване, според което 91% от поставените по интернет диагнози са грешни. Така че прогнозите, че лекарската професия ще изчезне, са силно преувеличени. Едно е да имаш информация, друго е тази информация правилно да я анализираш и трето да можеш да я използваш правилно, което значи мъдрост. А тя се трупа с много книги, с много четене и опит.

– Както повечето болести, които имат връзка с бъбреците, подаграта също може да бъде разнолика и да се прояви под формата на възпаление на ставите, на бъбречна или сърдечна недостатъчност. Какво причинява всяко едно от тези състояния?

– Самата пикочна киселина я оприличават на бог Янус, защото вътреклетъчно тя действа като прооксидант, т.е. увреждащ фактор, а извънклетъчно като антиоксидант, значи предпазващ фактор. Само при висшите примати (човека и маймуната) има пикочна киселина. При останалите бозайници тя се разгражда до алантоин. Смята се, че за пикочната киселина при човека и маймуните е отговорна генна мутация случила се в Ледниковия период. Тя е била полезна като е предпазвала хората и маймуните от някои дегенеративни нервни заболявания. Тогава това е било добре, но днес нивото на пикочна киселина е твърде високо. Това води до отлагането и в бъбреците, което пък може да предизвика бъбречна недостатъчност. Имали сме такива пациенти, които са стигали до диализа в следствие на подагра.

– Може ли подаграта да протича безсимптомно?

– Много често, затова винаги съветвам пациентите поне веднъж в годината да си правят профилактичен преглед. Според мен тя трябва задължително да бъде включена в профилактичния пакет, който би следвало да съдържа още изследване на кръвна захар, някои показатели за бъбречната функция, простатно специфичен антиген при мъжете, цитонамазка и скрининг за рак на гърдата при жените. Това са все изследвания, които не изискват много средства, но могат да бъдат животоспасяващи.

– Как се диагностицира?

– С изследвания на кръв и урина, които, задължително трябва да бъдат придружени от физикален преглед.

– Колко време подаграта може да се развива безсимптомно и какво се случва ако не се лекуваме?

– В продължение на много години може да се развива безсимптомно и в някой провокиращ момент да се отключи подагрозен пристъп. Например прием да диуритици или на бира. Трябва да запомнят пациентите, че всички видове алкохол могат да предизвикат пристъп, но най-вече бирата. Тя не е силна като алкохол, но съдържа много пурини. При предразположените хора, които имат завишени нива на пикочна киселина, именно бирата може да предизвика тежък подагрозен пристъп.

– А какво представлява самият подагрозен пристъп? Как се проявява?

– Най-често се засяга големият пръст на стъпалото, защото там вътреставната температура е най-ниска и киселинността е най-висока. А това са фактори, които предразполагат за кристализацията на пикочната киселина. От там идва и името подагра, което означава „крак в капан” от гръцки език. Болката е толкова силна, че пациентите описват, че не могат да търпят дори чаршаф върху крака си, не могат да стъпват, усеща се пулсиране, кожата е зачервена, лъскава. Обикновено трае 2-3 дни. Лечението е с нестероидни противовъзпалителни препарати. Има и едно средство, което се използва още от древността – колхицин, което сега е под формата на медикамент, но тогава са го добивали от растенията. Важно е това да се комбинира с диетичен режим.

– Каква трябва да е диетата при подагра и въобще при повишени нива на пикочна киселина?

– Трябва да се намали консумацията на червено месо, особено на вътрешности. Никакви или поне минимални количества бира и алкохол. Диетата е може би на първо място като профилактика на подагрозните пристъпи, след това уратпонижаващите медикаменти. При повечето пациенти в началото се опитваме да овладеем нещата само с начина на хранене. Ако това се окаже недостатъчно, включваме медикаменти.

– Да се опитаме да очертаем примерен профил на типичния мъж, който страда от подагра, или на типичната жена, която е засегната от болестта. Може така да помогнем на много хора да разпознаят себе си и да отидат да се изследват?

– Преди да ви отговоря, бих искал да добавя нещо, което пропуснах преди малко. Стресът също има отношение към подагрозните пристъпи. Иначе ако говорим за типичния подагрик – това е мъж с наднормено тегло, високо кръвно налягане, много често има диабет и висок холестерол, води заседнал начин на живот, храни се обилно и то с меса, стресът го подтиква да употребява често алкохол и в не редки случаи е пушач. Жената-подагрик е задължително след менопауза, също с наднормено тегло, артериална хипертония, водеща заседнал начин на живот.

Източник: clinica.bg