Над 3 кафета на ден увеличават риска от остеопороза

Над 3 кафета на ден увеличават риска от остеопороза

Може ли човек да се предпази от развитието на остеопороза, какво включва здравословното хранене, какви са първите симптоми на болестта? За това разказа д-р Валентина Решкова, м.д., ревматолог в най-голямата Клиника по ревматология в България, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“,  при гостуването си в предаването „100% будни“ на БНТ.

Остеопорозата е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. Добрата новина е, че остеопорозата подлежи на лечение и профилактика. Ключовите думи са: богата на калций диета, голяма физическа активност и ограничаване на вредните навици и храни.

Водещ: Защо за остеопорозата се говори като за една тиха епидемия? С какво е толкова социално значима?
Д-р В. Решкова: Остеопорозата протича абсолютно безсимптомно докато не настъпят първите фрактури. Тогава се оценява като едно социално значимо заболяване, което изисква лечение, много грижи от страна на близките, имобилизация, излизане на пациента от работния процес и много допълнителни разходи.
Водещ: Колко души в България са засегнати?
Д-р В. Решкова: Според статистиката в България боледуват около 400 000 жени и има още 400 000 с гранична намалена костна плътност, което се нарича остеопения. Те също са подложени на повишен риск от фрактури.
Става въпрос за жени предимно в менопауза, тъй като това е и най-честата форма на остеопорозата – постменопаузалната. Има и друга форма – сенилна или старческа, която се развива над 70- годишна възраст, където вече мъжкият и женският пол боледуват еднакво.
Водещ: Тъй като болестта протича безсимптомно, пациентите не ходят на лекар и вероятно по този начин пропускат момента, в който остеопорозата може да се овладее?
Д-р В. Решкова: Точно така е. Обикновено чак покрай първата фрактура пациентите разбират, че имат остеопороза.
Водещ: А неглижирана ли е от пациентите болестта?
Д-р В. Решкова: Мисля, че да, тъй като и след като вече са диагностицирани, те не приемат достатъчно сериозно лечението си, спират го, не провеждат периодично изследване на костната плътност, което е важно, за да се проследи в динамика развитието на болестта.
Фактът, че само 10% от боледуващите жени се лекуват за остеопороза също говори, че това е една неглижирана болест.
Водещ: Колко време продължава лечението и само медикаментозно ли е то?
Д-р В. Решкова: Лечението продължава с години. Приемат се специфични медикаменти като преди това е важно да се направи една профилактика на тази загуба на костна плътност. Профилактиката включва балансиран прием на различни видове храни, мляко, млечни продукти, риби, сирена, които са богати на калций и витамин Д. Освен това много важни са микроелементите: калий, магнезий, фосфор, витамин К, които имат голямо значение за здравината на костната структура.
Водещ: Само правилното хранене може ли да бъде застраховка, че няма да се стигне до остеопороза или е необходимо и още нещо?
Д-р В. Решкова: Не е достатъчно само това, но приемайки един балансиран начин на хранене жената ще добие достатъчна костна маса и рискът от последващи фрактури и остеопороза ще е по-нисък. По този начин до остеопороза ще достигне в една много по-напреднала възраст. А когато болестта бъде диагностицирана вече се прилагат лекарства, които се изписват от ендокринолог или ревматолог. Те потискат костното разграждане (това е една от двете големи групи медикаменти). Другите ускоряват костното изграждане.
Водещ: Какви са рисковите фактори за развитие на болестта?
Д-р В. Решкова: Жените страдат по-често от мъжете. След 50-годишна възраст една от всеки три жени вече има остеопороза. Приемът на храни, медикаменти (например антикоагуланти, за лечение на епилепсия, кортикостероиди, които са един много важен фактор за костна загуба), тютюнопушене, прием на алкохол, прием на повече от три кафета дневно.
Водещ: А има ли метод, чрез който да установим остеопорозата още във фазата на остеопенията, преди още да сме получили фрактура?
Д-р В. Решкова: Има апарат, който измерва костната плътност – остиодезинтометър, на двете зони, които са най-чупливи: гръбнак и тазобедрена шийка. Така се определя степента както на остеопенията (граничната костна плътност), така и на развитата вече остеопороза, и може да даде оценка кога е достатъчно да се приемат само калций и витамин Д и кога е необходимо вече медикаментозно лечение.
Водещ: Има ли алтернативни методи за лечение и профилактика?
Д-р В. Решкова: Алтернативните методи включват един добър двигателен режим: ходене, гимнастика, която обаче е предписана от физиотерапевт. Важно е ходенето да е по равно, за да се избегне рискът от падане и съответно от фрактури.
Но проблемът е, че фрактури понякога се получават и без падане, когато е достатъчно ниска костната плътност. И тогава се появява болката. Тя може да бъде много силна и обикновено кара пациентът да отиде на лекар и чак тогава да се диагностицира фрактурата. Много често фрактурата на гръбначен прешлен, в поясен или в торакален отдел на гръбначен стълб може да бъде първият признак, че е налице остеопороза.
Водещ: Една фрактура води ли след себе си риска от възникване и на други? И въобще докъде се стига, ако човек не си обърне внимание?
Д-р В. Решкова: Получената фрактура трябва задължително да се лекува, защото другият голям риск са бедрените фрактури, които са още по-тежки и по-инвалидизиращи и при които посттравматичните усложнения (дълбоки венозни тромбози, залежаване, пневмонии), довеждат до по-висока смъртност.
Водещ: И накрая – може ли родителите от рано да предпазят децата си от развитие на остеопороза?
Д-р В. Решкова: Преди всичко трябва да се грижим за децата си да бъдат здрави. Това означава едно пълноценно хранене с мляко, млечни продукти, месо, внасяне на допълнително количество плодове и зеленчуци, които съдържат незаменими микроелементи и минерали. Всичко това ще доведе до една по-развита костна маса, което ще ги предпази от развитие на болестта в по-късна възраст. Освен това ако съумеем да запазим децата здрави, няма да има нужда от прием на медикаменти, които могат да доведат до развитието на една вторична остеопороза.

Цялото гостуване на д-р Валентина Решкова можете да видите във ВИДЕОТО.

Източник: „100% будни“, БНТ