Нерационалният хранителен режим може да доведе до редица болести

Нерационалният хранителен режим може да доведе до редица болести

Д-р Борислав Бенишев, хирург в Клиниката по обща и ендоскопска хирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, по повод Европейския ден на здравословното хранене. Разговаряме с него за това до какви проблеми на храносмилателната система може да доведе нездравословното и нередовно хранене.
Водещ: Д-р Бенишев, какви грешки правим в ежедневието си по отношение на храненето?
Д-р Борислав Бенишев: Грешките при храненето, които човек ежедневно допуска, са няколко. Когато става въпрос за здравословен начин на хранене, не само качеството на храната, а и това колко пъти на ден се храни човек е важно, както и количеството при еднократен прием. Най-честите грешки са свързани с нашето забързано ежедневие, стресът-човек се храни по-рядко, но приема повече храна. Даже голяма част от хората се хранят един път, и то само вечер.
Водещ: Това приемате, че е голяма грешка?
Д-р Борислав Бенишев: Да, това е голяма грешка. Доказано е, че разделянето на хранителния режим на повече приеми с по-малко количество храна поддържа нормална функцията на стомашно-чревния тракт и намалява количеството на стресовите хормони в организма.
Водещ: Ролята на закуската?
Д-р Борислав Бенишев: Ролята на закуската, в зависимост от това какви източници ще ползваме, е различна. Тя несъмнено е основно хранене за деня, което не бива да се пропуска. Но трябва да се обърне внимание и на останалите хранения – на обяда, и на вечерята също, защото те не са вредни. Някои приемат, че вечерята е вредна. А всъщност негативният ефект от нея не е това, че човек се храни вечер, а че се храни преди лягане. Хубаво е да мине малко време, да не си лягаме на пълен стомах, защото това намалява локалните защитни сили на органите от стомашно-чревния тракт, и също така може да доведе и до нарушения в съня, което ще се отрази на следващия ден.
Водещ: До какви болести може да доведе един нерационален хранителен режим?
Д-р Борислав Бенишев: Нерационалният хранителен режим може да доведе до редица болести от най-безобидните и лечими до доста сериозни, които могат да изпратят човек на операционната маса както в планов, така и в спешен порядък. През месец ноември както и през пролетта, има болести, които са т.нар. „болести със сезонно обостряне“. Това са гастрити, язви, колити и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Хората трябва да знаят, че ако почувстват неразположение в тези сезони, е хубаво да потърсят помощ от личния лекар, да бъдат изследвани, защото в началните си форми тези заболявания са лечими с медикаменти и човек може да се излекува от тях, те не са хронични.
Водещ: Какви са техните симптоми?
Д-р Борислав Бенишев: По принцип човек е така е програмиран, че когато всичко му е наред, той не усеща тялото си, не усеща какво се случва в него. Съветът ми към всеки е ако се появяват някакви неясни болки, тежест в корема, киселини, нещо, което нарушава неговия ежедневен ритъм, да се свърже с неговия семеен лекар. С един прост преглед може да се установи към какъв специалист да бъде насочен, ако въобще трябва да се насочи към специалист. Така ще бъде изследван, ще се постави диагноза и своевременно ще бъдат взети мерки за лечение както с медикаменти, така и с промяна на начина на живот. Защото доста от тези болести са свързани именно с неправилния начин на живот – храненето и ежедневието като цяло. Най-простият пример – стресът на работното място.
Водещ: Изредихте симптоми, кога трябва специално да се потърси лекарска намеса?
Д-р Борислав Бенишев: Лекарска намеса трябва да се потърси, както казах, когато човек, който до преди не е имал оплаквания, изведнъж започне да се получава киселини, болки в корема, някои по-сериозни симптоми, като лесно изморяване, бърза загуба на тегло без да има промяна в начина на живот и на физическото натоварване, промяна на ритъма на ходене по голяма нужда. Това са неща, които са сигнални, че човек трябва да обърне внимание когато те се появяват. За съжаление, обаче те са дискретни симптоми, на които първоначално не обръщаме внимание, а когато направи впечатление, те вече са съществували известно време.
Водещ: Хирургическите усложнения?
Д-р Борислав Бенишев: Всяка една от тези нелекувани болести на стомашно-чревния тракт може да доведе до нуждата от оперативно лечение, до планова операция. .Това са операциите, които са свързани с дългогодишни язви, колити, полипи на дебелото черво. Когато тези болести не са лекувани, язвите могат да станат по-големи, могат да стеснят лумена на стомана, човек да не може да се храни правилно. Това вече, за съжаление, не може да се излекува с медикаменти. Също така знаем, че язвата на стомаха ако не се лекува дълго време, може да се изроди злокачествено. Това са само част от плановите причини за оперативни интервенции. За съжаление някои от тези състояния – язвите, колитите, полипи на дебелото черво, при наличието на възпаление могат и да перфорират, което всъщност е индикация за операция по спешност. Хванати навреме тези болести се лекуват много по-лесно, отколкото ако чакаме да се усложнят.
Водещ: Какво е вашето наблюдение, в Университетска болница „Св. Иван Рилски“ каква е статистиката – увеличава ли се броят, зачестяват ли тези заболявания?
Д-р Борислав Бенишев: През последните години тенденцията за тези заболявания е за едно леко нарастване на броя. Тя се наблюдава не само в нашата болница, но и в останалите клиники, както в България, така и в Европа. Причината е в начина на живот, който водим, както и в състава и количеството на храна, които приемаме. Това не може да бъде избегнато, за съжаление. Но, когато се лекуват навреме, изброените болести не водят до усложнения. Поне профилактиката е нещо, което зависи от нас и можем да направим.

Автор: Елеонора ЧОЛАКОВА
Източник : Радио “Фокус”