Кои образни изследвания са най-безопасни и с най-голяма информативна стойност

Кои образни изследвания са най-безопасни и с най-голяма информативна стойност

По повод Световния ден на образната диагностика, който отбелязваме на 8 ноември, началникът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“  д-р Марин Пенков беше специален гост в предаването „Пулс“ на „Канал 3“.

Той разказа кои са най-актуалните тенденции в образната диагностика и по какво България се отличава от практиката по света. „У нас лекарите все още масово работят „на апарати“ – един преглежда на ултразвук, друг на рентген, докато в световен план тенденция е субспециализация. Това означава един специалистът да може да борави с всички възможни средства за изследване, но да се съсредоточи върху конкретен орган или система. Тъй като органите и системите в тялото са много, няма как един лекар да разбира и да може да изследва всички. Затова професионалистите по образна диагностика са се разделили на субспециалности: един е добър в диагностиката на нервна система, друг на гастроинтестинална, трети в областта на мускулно скелетната“, обясни той. Д-р Пенков даде за пример собствената си специализация, която е в областта на неврорентгенологията и по-конкретно детската неврорентгенология. „Това означава, че аз трябва да имам достатъчно задълбочени знания кой метод е най-щадящ и ще даде най-богата информация за даденото заболяване на нервната система при децата и при възрастните“, поясни той.

Според него проблемът е, че в България пирамидата често е обърната и обикновено личният лекар е човекът, който, поне първоначално, насочва пациента какво изследване да му бъде направено, а така понякога се губи време. Все пак добрата новина е, че в повечето големи клиники вече е застъпена т.нар. милтумодалност: пациентът се гледа от лекари от различни области, които си говорят по между си и могат да вземат най-доброто решение за неговото заболяване.

Д-р Пенков, който е председател на Българското дружество по неврорентгенология, се спря и на ползите и вредите от различните видове образни изследвания и кое от тях е с най-добра информативна стойност. Той обясни, че в зависимост от това за какъв орган става дума, различните апарати имат различна информативна стойност и трябва да се прецени съотношението полза : риск. Ултразвуковото изследване, както и това на ЯМР например не крият абсолютно никаква вреда за пациентите и не случайно са разрешени за използване и при бременни.  „В България обаче има едно залитане: отиди на ЯМР и там ще видят всичко. Това не е така. Всеки метод има своето място за дадено заболяване и както споменахме вече, не трябва да делим образната диагностика на апарати, а на системи“ категоричен е д-р Пенков.

Цялото му гостуване можете да видите във ВИДЕОТО

Източник: УМБАЛ “Св- Иван Рилски” и ТВ “Канал 3”