УМБАЛ “Св. Иван Рилски” беше отличена за принос към донорството

УМБАЛ “Св. Иван Рилски” беше отличена за принос към донорството

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше отличена за принос към донорството на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. Инициативата, която беше част от Националната кампания „Да! За живот!“, бе организирана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерство на здравеопазването. Тя събра на едно място  лекари, координатори и семейства на донори.

Тази година, благодарение на съвместните усилия на екипа на Отделението по анестезиология и активно лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, с ръководител д-р Росица Танова, и Университетска болница „Лозенец“, в лицето на координаторът по донорство д-р Огнян Шаламанов, беше даден шанс за втори живот на четирима души – 2-ма наши сънародници и 2-ма германски граждани.

Девет семейства на донори и 46 лекари от цялата страна получиха своите отличия за принос, при който от 14 донорски ситуации бяха спасени 41 души. От тях българските граждани са 32, а европейските – 9.

1161 са българите, които към този момент са включени в листата на чакащите за трансплантация. За тях това е единственият шанс да продължат да живеят.
Да!За живот!

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”