Продължават безплатните изследвания за хепатит С

Продължават безплатните изследвания за хепатит С

В Университетската болница ”Св.Иван Рилски” продължава кампанията за безплатни тестове за Хепатит С. Причината е, че около 77 хиляди души в България са носители на вируса, а 69 хиляди от тях не знаят, че са заразени.Една от причините хората да не се изследват за този вид инфекция е срамът признават медиците. Заради това и те не са подложени на лечение.
Д-Р ИРЕНА ИВАНОВ, НАЧ. КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, УМБАЛ,”СВ.ИВАН РИЛСКИ”
:

“..пациентът има право да не си съобщи дори личните данни. Желателно е ако си оставят телефона можем да ги потърсим да поговорим с тях, но не можем да ги задължим. Отговорността е на всеки пациент да се погрижи за себе си. ”


При рисково поведение изследването за наличие на вируса на Хепатит С в кръвта трябва да се направи след около 30 дни, а на антитела – след около 3 месеца. Терапията се състои в прием на лекарства. За разлика от Хепатит В, хепатит С не се предава по полов път, а само по кръвен.

ПРОФ. ДМН КРАСИМИР АНТОНОВ, СПЕЦИАЛИСТ ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ , УМБАЛ,”СВ.ИВАН РИЛСКИ”:

Заразяването става по кръвен път, кръвни манипулации , кръвни процедури, татуировки ,обеци и всякакви такива неща, които са свързани с кървене..”
Ненавременното откриване на иначе лечимата инфекция на Хепатит С и забавянето на лечението може да доведат до трайни и нелечими вече последствия.


ПРОФ. ДМН КРАСИМИР АНТОНОВ, СПЕЦИАЛИСТ ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ , УМБАЛ,”СВ.ИВАН РИЛСКИ”:

“…тази инфекция по принцип трудно се самоизлекува. Който бива инфектиран на практика на някакъв етап при енго се развива хронична болест. Изходът на тази болест обикновено е чернодробна цироза. Ракът на черния дроб също много често следствие при тези, които инфекция с Хепатит С.”
Д-Р ИРЕНА ИВАНОВ, НАЧ. КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, УМБАЛ,”СВ.ИВАН РИЛСКИ” “…някои от тях за съжаление, които са с позитивни резултати ние не успяваме да проследим какво решават да правят след това и предполагам, че поради незнание, страх или някакви други съображения , тъй като може да не изпитват никакви страдания клинични те си продължават така.
За това медиците съветват тестове да се правят редовно. Още повече, че отнемат малко време и са безболезнени. Екипът ни също се подложи на тест. Манипулацията ни отне 10 минути.
Д-Р ИРЕНА ИВАНОВ, НАЧ. КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ, УМБАЛ,”СВ.ИВАН РИЛСКИ”

“…достатъчни са няколко капки кръв, т. е. 0:24 Самото изследване трае около 15-20 минутки . До половин час с регистрирането пациентът ще има отговор дали има или няма антитела срещу Хепатит С. ”
Безплатните изследвания за Хепатит С в университетскта болница “Св. Иван Рилски” ще продължат до края на годината.

Вижте целия РЕПОРТАЖ ПО ТВ +

Източник: ТВ +