Ученици от НПМГ и Френската гимназия на открит урок в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Ученици от НПМГ и Френската гимназия на открит урок в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Ученици от отборите за подготовка за олимпиада по биология на НПМГ “Акад.Любомир Чакалов” и 9-та Френска Езикова Гимназия Алфонс Дьо Ламартин участваха в открит урок на тема автоимунитет в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Домакин на нестандартния учебен час беше Лабораторията по Клинична Имунология в болницата.

Проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията, представи пред младите биолози любопитни факти за произхода на автоимунните заболявания, как се проявяват, къде са най-разпространени, от какво се причиняват и т.н. Учениците с интерес научиха, че днес този тип болести, които наброяват над 80 вида, са 3 пъти по-често срещани, отколкото преди 30 години. Д-р Калина Тумангелова-Юзеир пък ги запозна с различните методи за диагностика, сред които и изследването за АНА антитела.

Проф.д-р Д. Кюркчиев

Провокирани от интересната информация, учениците от двете училища не спираха да задават въпроси. А накрая всички получиха сертификати за участието си.

„Използваме случая да изкажем специална благодарност на трите учителки: г-жа Мариана Христова (биология – НПМГ), г-жа Малинка Шопова (химия – Френска гимназия) и г-жа Донка Николова (биология – Френска гимназия) за това, че отделиха от личното си време, за да задоволят интереса на учениците. С преподаватели като тях знаем, че децата на България са в сигурни ръце!“, заяви проф. Кюркчиев.

В откритите уроци могат да се включат ученици от 9 до 12 клас на всички училища. Единственото условие е децата да искат да надградят знанията си по биология отвъд това, което се учи в клас, припомнят от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”