Доц. Красимир Минкин: Не е прекъснато лечението на болните с епилепсия

Доц. Красимир Минкин: Не е прекъснато лечението на болните с епилепсия

В условията на пандемия от новия коронавирус лекарите в столичната болница “Св. Иван Рилски” не спират да помагат на пациенти с тежка форма на епилепсия. Според статистиката от това заболяване страда около 1% от населението на земята. У нас болните са 70 000 души, а повече от половината пациенти с тежки епилептични пристъпи са деца.

И в условията на пандемия лекарите в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница “Св. Иван Рилски” в София всекидневно се борят за нечий живот.

“За щастие повечето пациенти са лесно лечими, само с антиепилептични медикаменти – около 75%, но около 25%, което прави огромен брой пациенти за всяка страна, не се поддават на лечение с медикаменти. Те се лекуват в центрове като нашия, където търсим включително хирургични възможности за овладяване на пристъпите, които могат да са много често животозастрашаващи“, коментира пред БНР доц. д-р Красимир Минкин, началник на центъра.

В условията на пандемия за лесните случаи лекарите предприемат терапия по телефона, но пациентите с ежедневни епилептични пристъпи се лекуват в болниците.

В Центъра по епилептична хирургия към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се диагностицират и лекуват успешно пациентите с най-тежките форми на епилепсия, включително и тези, при които не е помогнал нито един медикамент.

Диагностиката е навременна, включително като период от откриването на епилептичните пристъпи, ако са много тежки до времето, когато бъде извършена оперативна интервенция. Нещо, с което нашият център е единствен и водещ в България. Врeмето, което минава от появата на пристъпите до предприемане на лечението е доста по-малко, отколкото средното за Европа, тъй като и тук достъпът до медицинско обслужване е сравнително добър”, посочи доц. Минкин.

За последните 10 години в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница “Св. Иван Рилски” в София са оперирани 270 пациенти. При 189 е постигнат пълен успех и те вече нямат епилептични пристъпи.

65 милиона души по света живеят с епилепсия. Около 10 на 1000 страдащи са с непрестанни пристъпи. При 1/3 от тях епилепсията не може да бъде контролирана, защото не се поддава на лечение. Дори и в развитите страни 4 от 10 болни от епилепсия не се лекуват адекватно. А отвъд сухата статистика стоят човешки съдби, страдание и надежда.

Целият репортаж можете да чуете ТУК

Автор: Маргарита Иванова

Източник: БНР, “Преди всички”