Д-р Йорданов: Имаме 1500 пациенти, но няма да усетят липсата на лекар

Д-р Йорданов: Имаме 1500 пациенти, но няма да усетят липсата на лекар

Националният оперативен щаб съобщи, че заедно с увеличението на броя на положителните за новия коронавирус расте и числото на заразените медицински служители и към петък за страната те бяха общо 129 души.
Една от болниците с карантиниране беше и УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, която премина щателна дезинфекция и има разрешение от РЗИ да възобнови работа.
Пациентите със заболявания на кръвта не могат да отлагат терапията си, както при някои други заболявания, обяснява д-р Александър Йорданов, зам.-началник на клиничната хематология.

Д-р Йорданов, онкологично болните са една от рисковите групи за по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, какво ги прави уязвими?

Основното е, че в хода на лечението при системна химиотерапия или имуносупресия защитните сили на организма се потискат. Това прави пациентите по-уязвими, както за бактериални, така и за гъбични и вирусни инфекции.

Пациент с COVID-19 се появи и във вашата клиника, какво показва хронологията?

Първият пациент, за когото се установи по-късно, че е инфектиран, е постъпил на 3 април. Направен му е бърз тест и той е отрицателен. Една седмица по-късно вдига температура. Направена му е рентгенова снимка и на нея се вижда двустранна бронхопневмония. Тестът се повтаря, но отново е отрицателен. При започната вече терапия за лечение на пневмонията на 17-и пациентът се влошава и е преместен в реанимация. Прави се трети тест, който вече е положителен. Във връзка с това стартирахме масово тестване на целия персонал на клиниката и на всички пациенти. От над 100 изследвани с PCR бяха установени още двама позитивни пациенти, които са без каквито и да е симптоми, и 11 души от персонала на клиниката, също безсимптомни. Всички са поставени в 28-дневна домашна карантина. Чуваме се постоянно, всички са добре и все така без симптоми. Клиниката беше временно затворена за щателна дезинфекция и очакваме заповед за рестартиране на обичайната ни дейност. Също и за клиниката по гастроентерелогоия, където на 21-и беше установен също безсимптомен положителен пациент.

Колко са пациентите на онкохематологията и отсъствието на колегите ви ще се отрази ли на лечението им?

Месечно лекуваме между 1300 и 1500 пациенти. Екипът е голям и ще можем да изпълняваме пълния обем медицински дейности. Известно неудобство ще е PCR тестуването им при приемане – голяма част идват от страната, а за резултат стандартно ще се изчаква един ден, въпреки че в нашата акредитирана лаборатория самият тест става за 6 часа.

Как си обяснявате високият процент инфектирани медици?

Влияят различни фактори, но обърнете внимание, че данните са за една доста голяма извадка – не знам в друга клиника да са тествани толкова много хора наведнъж. Но генералното обяснение се крие в логичния факт, че медицинският персонал е най-рисковата група. Средно за света около 10 на сто от инфектираните са лекари, медицински сестри, санитари. Всеки ден сме в контакт с пациенти, а се разбра, че и носителите на вируса, които обаче не го подозират, защото нямат никакви оплаквания, го разпространяват. Но като всеки човек може да се заразим и на друго място – в магазин, аптека, в транспорта. В случая нито един от колегите и от пациентите на болницата не е имал симптоми. Няма как да се установи точно как се е разпространил вирусът.

Източник: В-к “24 часа”