Отделенията по хематология и гастроентерология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” отново приемат пациенти

Отделенията по хематология и гастроентерология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” отново приемат пациенти

Считано от днес (27 април) Клиниката по гастроентерология  и Отделението по хематология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ възобновяват нормалната си работа. След Великден те бяха временно затворени за дезинфекция, след като безсимптомен пациент, който се е лекувал и на двете места, даде положителна проба за коронавирус. Имаше и заразени медици.

Беше извършена многократна дезинфекция и проветряване на помещенията в двете клиники. Освен това тази част на екипа на Отделението по хематология, която при първоначалното изследване даде отрицателен резултат за корона вирус, беше тествана повторно, преди лекарите отново да започнат да приемат пациенти. В петък представител на РЗИ провери на място дали са спазени всички предписания и даде зелена светлина болничните структури да бъдат отворени за пациенти от понеделник.

„Обмисляме възможността, когато състоянието на болните позволява, те да бъдат тествани с ПСР тест преди постъпване, както и до края на пандемията да бъдат настанявани в самостоятелна стая. Взели сме всички необходими мерки да избегнем ново заразяване и сме готови да бъдем на своя пост и да лекуваме пациентите си както и досега“, каза д-р Александър Йорданов, зам.-началник на Отделението по хематология.

„В постоянна връзка сме със своите пациенти с усложнени хепатити, цирози и други тежки заболявания, които не могат да чакат. Уведомили сме ги, че от понеделник лечението им може да продължи“, обясни проф. Росен Николов, началник на Клиниката по гастроентерология.

Клиниката по гастроентерология е едно от малкото места в България, където може да се направи пълна диагностична оценка на пациент с хроничен вирусен хепатит B, C и D. 179 болни са преминали през лечебното звено за първия месец от карантината. Над 95% от пациентите са приети по спешност, като преобладават такива с декомпенсирани чернодробни заболявания и възпалителни заболявания на червата с данни за влошаване на състоянието и необходимост от спешна хоспитализация.

Температурата на всички пациенти, които влизат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, се мери още на входа. На болните се прави и бърз или ПСР тест за коронавирус (по преценка на лекарите), след което те преминават през внимателен преглед в приемния кабинет на съответната клиника или отделение.

Средно между 1300 и 1500 хора с тежки хематологични и онкологични заболявания се лекуват в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на месец. Това я прави една от най-големите в страната. Само за първия месец от въвеждането на извънредното положение в нея са се лекували 795 пациенти (435 в Отделението по хематология и 360 в Отделението по онкология). 570 пък е броят на болните, които са имали амбулаторни процедури през този период.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”