Лаборатория по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ възобновява консултациите

Лаборатория по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ възобновява консултациите

Лаборатория по Клинична имунология (ЛКИ) към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е една от водещите в страната, възобновява консултациите си от днес (28.04.2020 г.)

За първични консултации (преди изследванията) се записва час на телефон 02/852 49 57.  Те са безплатни ако се налагат изследвания, които могат да се извършат в ЛКИ. Ако това е невъзможно, консултациите се заплащат по съответния ценоразпис на болницата.
Вторичната консултация (след изследванията) може да бъде проведена по телефона или след предварително записване. Тя е безплатна ако изследванията са правени в ЛКИ. Изследвания, извършени в други лаборатории, се приемат като факт, но не се анализират от лекарите на ЛКИ – това е ангажимент на колегите в лабораториите, където са проведени.
Максималното време за консултация е 20 минути.
С оглед на ситуацията в момента, ОТ ЛКИ молят болните да използват необходимите защитни средства. Пациентите записали си час, който е пропаднал, поради ситуацията, ще бъдат записвани с предимство.

***
Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски” извършва възможно най-широкия спектър изследвания за системни автоимунни заболявания: Системен лупус, Синдром на Сьогрен, Антифосфолипиден синдром, Системна склероза, Идиопатични възпалителни миопатии (миозити), Ревматоиден артрит, Смесена съединително-тъканна болест и др. Наред с това се правят и много изследвания и в областта на автоимунните гастроентерологични заболявания – Пернициозна анемия, Автоимунни хепатити, Първична билиарна склероза, Глутенова ентеропатия, Болест на Крон, Улцерозен колит и т.н. В ЛКИ, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог. Тяхната роля е да извършват някои високо-специализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията. Основен момент е всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Още по темата:

ПРОФ. ДОБРОСЛАВ КЮРКЧИЕВ: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЧИТАТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ