ЯМР изследване открива Анкилозиращия спондилит години преди да стане видим на рентген

ЯМР изследване открива Анкилозиращия спондилит години преди да стане видим на рентген

На 2 май отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Бехтерев

ЯМР изследване на сакроилиачните стави и гръбнака открива острото/активно възпаление, което се получава при Анкилозиращия спондилит (АС), дълго време преди то да стане видимо на конвенционалната рентгенография. Това спомага за много по-ранната диагностика на заболяването, която понякога може да се забави с до 10 години. „Основната цел при лечението на болестта на Бехтерев (както още е известен АС) е да се подобри в дългосрочен план здравно-обусловеното качество на живот, чрез контрол на симптомите и възпалението, превенция на прогресиращите структурни увреди, запазване/нормализиране на функцията и социализацията на болните“, обяснява ревматологът доц. д-р Мариана Иванова. Тя е единственият български специалист, който е член на ASAS (Международна група от експерти в областта на спондилоартритите), която се занимава с изучаването на аксиалния и периферния спондилоартрит, с крайна цел подобряване на изхода от тези заболявания.

На 2 май отбелязваме Световния ден за борба с анкилозиращия спондилит. АС е автоимунно, хронично, възпалително заболяване, което обхваща гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Заболяването може да засегне всички стави в тялото. Възпалителните процеси са съпроводени с различна по сила хронична физическа болка. При неадекватно лечение или след дългогодишно съществуване на заболяването се стига до анкилоза (вкостеняване и обездвижване) на засегнатите стави и инвалидизация. Болестта на Бехтерев е най-честото възпалително заболяване на гръбнака по света. В България от него са засегнати около 30 000 човека. По този повод Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) стартира информационна седимица за ревматичните заболявания, която ще бъде посветена на болестта на Бехтерев и ще продължи от 02.05. до 09.05.2020 г. Инициативата ще се проведе изцяло онлайн поради извънредната ситуация в страната. Полезни писмени материали ще бъдат публикувани на уеб сайта на Организацията, както и във Facebook, където ОПРЗБ поддържа група от над 4000 последователи. УМБАЛ «Св. Иван Рилски» е партньор на инициативата.

В миналото се считаше, че АС се среща основно при мъжете, но с течение на годините съотношението мъже/жени достига приблизително 1:1. Болестта е силно наследствена – над 90% от риска за развитието й е генетично определен. Тя е потенциално инвалидизираща с непредсказуем клиничен ход и тежки последици, както за болните, така и за обществото. Проучвания показват, че деформациите и инвалидността се развиват при близо 70% от болните през първото десетилетие от началото на симптомите.

Надежда в разгадаването и по-успешното лечение на това заболяване дава проучване, по което работят вече година и половина, съвместен екип от Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с  главен изследовател доц. д-р Екатерина Иванова-Тодорова и Клиниката по ревматология към лечебното заведение с главен изследовател доц. д-р Мариана Иванова. Целта е да се разгадаят механизмите на заболяването и влиянието на нова биологична терапия върху неговия ход. „Вече са получени първите резултати, които са обнадеждаващи“, коментира по този повод доц. д-р  Иванова-Тодорова.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”