Нов тест за коронавирус у нас открива със 100% точност антитела срещу COVID-19

Нов тест за коронавирус у нас открива със 100% точност антитела срещу COVID-19

Първо в “По света и у нас” – нов тест за коронавирус.Той е по надежден от бързите. Може да открие със 100% точност антитела срещу COVID-19.

Първата болница в Бългaрия, която въвежда изследването е “Свети Иван Рилски” в София.

Д-р Ирена Иванова завеждащ “Клинична лаборатория” , УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Това не е бърз тест. Това е един тест с по-висока аналитична надеждност. Той е автоматизиран. При него няма субективизъм – ръчна работа, както при бързите тестове. Има ли чертичка – тъмна по-светла. Това е субективно.

Резултатите от теста излизат за около един час. Той доказва дали пациентът има антитела срещу коронавирус или е в начален стадий на инфекцията.

Д-р Ирена Иванова завеждащ “Клинична лаборатория” , УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Вероятността пациентът да получи фалшиво позитивен резултат е минимална. Много по-малка отколкото ако се използва бърз тест.

Тестът е разработен в САЩ. Шансът да обърка коронавирус с други патогени е минимален.

Д-р Ирена Иванова завеждащ “Клинична лаборатория” , УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Методът е валидиран с цел да докаже 100% чувствителност и много висока специфичност за доказване на наличие на антитела.

Тестът може да улови антитела 14 дни след заразяване с COVID-19. Прави се на специален апарат. На него ще се изследват и проби от безплатните тестове за хепатит C, които болницата ще прави от утре до 22 май.

Проф. Красимир Антонов – завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Става въпрос за хора, които действително нямат възможност, не са се изследвали, но имат тези фактори – кръвопреливане, операции преди 1992 година и малко по-рисково поведение.

Тестовете ще се правят след предварително записан час. Хепатит С е седмата причина за смърт в света. Ако не се хване навреме, води до тежки усложнения като рак и цироза на черния дроб.

Целият репортаж можете да изгледате от ТУК.

Източник: БНТ

Още информация за новия тест от ТУК