Стресът и неправилното хранене отключват чревни заболявания

Стресът и неправилното хранене отключват чревни заболявания

Днес отбелязваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания. Над 3 милиона души в Европа страдат от възпалителни чревни заболявания. Наричат ги болестите на стреса и бързото хранене.

“Обикновено боледуват от 4 до 10 на 100 хиляди в света. За България заболеваемостта следва този тренд и се движи точно в средата – 5 до 6 на 100 хиляди“, каза д-р Борислав Бенишев, хирург в Клиниката по обща и ендоскопска хирургия на болница “Св. Иван Рилски” в София.

За да развие човек подобно заболяване човек са необходими генетична предпоставка и отключващ фактор.

“Отключващите фактори често са свързани с някакво заболяване, хроничен стрес, неправилно хранене – все неща, които за съжаление са типични за хората в активната възраст и затова и статистиката показва, че в 30-те и 40-те си години хората по света най-много боледуват от възпалителни, чревни заболявания“, допълни д-р Борислав Бенишев.

Проблемите при диагностиката произтичат от това кога пациентът търси лекарска помощ.

Те са хронични заболявания. Лечението има за цел да вкара тези заболявания в ремисия, като идеалната цел е тази ремисия да бъде по-дълга от очакваната продължителност на човешкия живот, т.е. чрез приемането на тези лекарства, човек да няма симптоми или тези симптоми да са малки и невлошаващи качеството му на живот”, подчерта специалистът.

Всички медикаменти, които се използват и се прилагат в света, както утвърдено по стандарт, се прилагат и в България. Диагностиката и лечението се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Д-р Борислав Бенишев препоръчва пациентите да спазват нормален ритъм на хранене и да намалят ежедневния стрес.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР, “Преди всички”
Автор: Гергана Хрисчева