През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС

През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС

На 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза, която засяга над 10 000 души в България. Заболяването е тежко, инвалидизиращо и социално значимо, тъй като поразява основно млади хора (18-30 години). За това какво представлява болестта, защо е толкова трудно да бъде диагностицирана и какви са най-съвременните методи за лечение разговаряме с проф. Пенко Шотеков, началник на Клиниката по неврология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и един от най-големите специалисти в България в диагностиката и лечението на МС. В центъра за лечение на множествена склероза, който функционира към клиниката, се лекуват над 400 пациенти, което го прави един от най-големите в страната.

Проф. Шотеков, какво представлява множествената склероза и защо засяга предимно млади хора?

Множествената склероза е автоимунно възпалително заболяване на централната нервна система. В резултат на този автоимунен процес се получава т.нар. демиелизация (увреждане на обвивките на нервните проводници в централната нервна система). Процесът е остър, протича на пристъпи, а клиничната симптоматика може да бъде много разнообразна. Може да се засегне очния нерв и болният временно да ослепее, да получи парализа на крайниците и много други оплаквания, които зависят от това къде се намира тази възпалителна автоимунна лезия. Процесът е такъв, че болните след известно време започват да се възстановяват. Възстановяването обаче не е пълено. Винаги остава някаква симптоматика. Въпреки това има случаи, при които възпалението протича в области на мозъка, които са функционално неактивни. В резултат болният може и при активност на заболяването да няма никаква симптоматика. Така че не е чудно, че понякога, когато изследваме такива пациенти с ЯМР, виждаме много лезии, а клиничната картина е много бедна.
За съжаление МС е хронично заболяване, което прогресира непрекъснато и може да доведе до тежка инвалидност. В неврологията имаме скала за инвалидност, по която отчитаме прогресията на заболяването и ефекта от  лечението.
А защото засяга млади хора?

Защото имунната система при млади хора е много активна и затова един такъв автоимунен възпалителен процес може много да протече по-агресивно. Често пъти инфекцията се развива между 18 и 30 години. Срещали сме и много възрастни пациенти, но те са не повече от 5%.

На колко години е най-младият ви пациент? МС засяга ли деца?

За съжаление, да. Около 5% от пациентите са деца. При тях понякога протичането на болестта е много агресивно и за няколко години да доведе до тежка инвалидност. Аз лично съм имал и 12-годишен пациент, момиченце, но тук е мястото да уточня, че в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ние не лекуваме деца.

Значи ли това, че след като човек навърши, смятаната за пределна възраст – 50-55 години, може да си отдъхне, че поне тази болест го е подминала?

Да, може да се каже. Пациенти, които диагностицираме над 50 години, при тях заболяването е започнало доста по-рано, към 30-годишна възраст, но се е развивало благоприятно. Болестта се открива открива след около  5 години от нейното начало. Диагнозата в началните стадии понякога е много трудна, с нехарактерни симптоми  и лекаря без достаъчен клиничен опит в тази сфера да не мисли за това заболяване..

Как се диагностицира МС?

Въз основа на клиниката, но е важно специалистът да мисли за това заболяване. Често пъти първите признаци са много атипични – може да бъде някакво изтръпване, слабост на ръката, замъгляване на зрениетои др.  В  началото на заболяването  пациентът също може да не обърне достаъчно внималние на оплакванията си, които може бързо да  преминат. Обикновено заболяването се открива  при втория или третия пристъп, когато и симптоматиката е по-съществена. Как става самото диагностициране? Първото и най-важно нещо, което се прави, е ЯМР, който показва типични лезии, които са разположени на типични локализация, с типична форма. Имаме определени критерии за ЯМР  на заболяването, защото още най-малко 15 неврологични заболявания могат да дадат подобна картина. Т.е. ЯМР не ни решава 100% диагнозата. Когато изображението е типично, да, но иначе трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да видим дали не се касае за друго заболяване, като колагенозата, недостиг на витамин В12, който също дава такава демиелизация в централната нервна система. Също болестта на Бехчет (дори в момента имаме в клиниката такава пациентка). Много е важно да се направи диференциалната диагноза. Във връзка с това се правят някои допълнителни изследвания, като изследване на цереброспинална течност, при което се търсят специфични имуноглобулини. Прилагат се и т.нар. предизвикани потенциали (електрофизиологична методика, при която се изследват определени сензорни системи – слухова система, очна система). Всеки елемент от потенциал отговаря на определена област в нервната система и можем да кажем по конфигурацията му къде точно има увреда на тази система.

На базата на образа от ЯМР може ли да се направи прогноза как ще се развие заболяването?

За съжаление – не. За да се направи такава прогноза трябва да се проследи ходът на болестта. Да се види колко често човекът има пристъпи. Имали сме случаи, при които след първите два пристъпа, следващият е чак след 5 години. А се е случвало и забавяне на процеса и след това изведнъж рязко влошаване и бърза инвалидизация.

Задължително ли се стига до инвалидизация или пациентите могат да живеят нормално с тази болест?

През последните години е истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС, които ни позволяват много добре да контролираме заболяването. Ако пациентът остане без лечение, неминуемо след 5-10 години се стига до инвалидизация. Когато получи пристъп, болният трябва веднага да започне да се лекува, при това с адекватни медикаменти (кортикостероиди). Другото модерно лечение, което съществува е т.нар. имуномодулиращо лечение. Вече имаме над 10 медикамента, т.е. България не само не е изостанала в тази област, а се движи много добре. Нашите пациенти се третират с най-съвременните средства, които са известни по света. Приложението на някои от тези медикаменти е цяла наука и мисля, че се справяме отлично. По този начин модулираме хода на заболяването и го правим по-благоприятен, така че пристъпите да не бъдат толкова тежки. Много е важна навременната диагноза. Не пациентът да дойде, когато вече има изменения, които са необратими. Трябва да се знае, че това лечение е дълго във времето. Имаме болни, които се лекуват при нас вече 10-15 години. Ако човек не се лекува, се инвалидизира средно за 5 до 10 години, а с тази терапия правим така, че този процес да продължи 25-30 години. Имаме много пациенти – известни интелектуалци, артисти, адвокати, лекари даже, които се поддържат по този начин и си работят.

А има ли място алтернативната медицина в лечението на това заболяване?

Ще го кажа направо – не! Колкото и видове алтернативна медицина да са използвани, при нито един не е доказано, че има ефект. Нямат никакъв ефект диетите, иглотерапията, разни шамански методи. За съжаление пациентите, които много добре знаят, че това заболяване не се лекува, са много склонни да използват алтернативна медицина. Интернет им прави много лоша услуга в това отношение. Там се пишат такива фантасмагории, които не само, че нямат ефект, но се отразяват и негативно на основното лечение.

В България, за съжаление, все още съществува стигма по отношение на МС. Когато разберат за нея, работодателите бързат да се отърват от този служител. Бихте ли се обърнали към тях и какво ще им кажете.

Много хубав въпрос ми задавате. Това в западния свят отдавна е преодоляно. Тези хора често пъти могат до висока степен на инвалидност да работят. В Западна Европа има законодателство, което забранява на работодателя да уволнява преждевременно такъв пациент. А в България пациентите крият, че са болни, за да могат да си спасят работното място. Много важно място в тази борба имат пациентските организации. В Америка и Канада те са изключително силни, много добре финансирани и нямате си представа каква дейност развиват – издават книги, брошури, организират танцови забави. Създават социална среда на тези хора да не се чувстват изолирани. Наскоро ми попадна една справка, че в Америка тези организации са създадени още след Втората световна война!

Източник: zdrave.net

Още по темата:
Млада жена с МС: Усмихнете се, един ден и за нас ще има лечение!
Над 10 000 у нас имат МС, само 2360 се лекуват