Иновациите в медицината, които дават живот

Иновациите в медицината, които дават живот

Д-р Михаил Табаков: През последните години честотата на злокачествените заболявания се увеличава (ВИДЕО)
Подобрява се значително диагностиката и възможността за по-ранното откриване

Независимо от напредъка в медицината, през последните години, честотата на злокачествените заболявания се увеличава. Това съобщи д-р Михаил Табаков, зам.-началник на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия в болница “Св. Иван Рилски” в София в здравното предаване на Канал 3 “Пулс”.

“Достигнато е едно плато и честотата през последните години е стационирана, но все пак е значително по-висока, в сравнение с това, което е било преди 10 или 20 години. През последните години се подобрява значително диагностиката и възможността за по-ранното откриване, което от своя страна води до по-добри резултати в лечението му.”, обясни Табаков.

“Специално туморът на дебелото черво е от този вид злокачествени заболявания, които хванати на време се лекуват успешно. ”

“За съжаление, първоначално заболяването протича безсимптомно или с много слабо изявени симптоми, които обикновено пациентите неглижират. Много често отлагаме симптоми като подуване на корема, отслабване. Кървенето при дефекация например е един алармиращ симптом, от който пациентите се притесняват и обикновено търсят лекарска помощ. Обичайно това е твърде късно в развитието на самото заболяване. “, каза той.

Препоръките за профилактика на рака на дебелото черво започват от 50-годишна възраст. За съжаление в България няма организирана скринингова програма за това заболяване, така че пациентите трябва да бъдат сами информирани добре и да търсят възможностите за това изследване.

“През последните години в хирургията се наложиха така наречените мини инванзивни или безкръвни методи за операция не само на дебелото черво, но почти при всички заболявания. Що се касае за дебелото черво, това се превръща в стандарт. Така се дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите.”, допълни  д-р Михаил Табаков.

Какви са другите плюсове при този вид операции, гледайте в следващото ВИДЕО.

Източник: “Пулс”, Канал 3
Автор: Гергана Добрева