Български екип написа 12 глави от първия учебник по интервенционална неврорентгенология

Български екип написа 12 глави от първия учебник по интервенционална неврорентгенология

СБОРНИКЪТ излиза с щампата на издателство Шпрингер, а цената му е 855,99 Евро

Първият специализиран учебник по интервенционална неврорентгенология и в частност ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми вече е факт. Издател на The Aneurysm Casebook, която излиза под редакцията на тримата най-големи в света в областта на инвазивната неврорентгенология – проф. Педро Лилик – неврорентгенолог, проф. Ханс Хенкес – неврорентгенолог и проф. Оливър Ганщаад – неврохирург, е издателство „Шпрингер“. Книгата представя 100-те най-трудни случаи в тази нова все още дисциплина и обхваща период от около пет години. 12 от общо 100 глави в книгата представят третиране на пациенти в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и са дело на тандема доц. Станимир Сираков и д-р Александър Сираков. Двамата са съавтори на още 8 глави в учебника.

На снимката: Доц. Станимир Сираков и д-р Александър Сираков с новия учебник.            Така изглежда корицата на сборника

Сборникът  събира интересни случаи от най-големите центрове в света, между които този в Хайделберг, Буенос Айрес, Щутгард, Лондон. „За нас е огромна чест, че имахме възможност да се наредим сред най-големите в света“, коментира доц. Сираков, който е ръководител на българския център. Представените казуси са от третиране на изключително сложни аневризми – като обем, локализация – и подходът, използван за тяхното лечение.

Доц. Сираков няма да забрави първия случай, заради който българският екип получава покана да се включи в написването на учебника. Става въпрос за 60-годишен пациент, който два пъти през последните години е претърпял кървене от фузиформена аневризма в много трудно достъпен сегмент на мозъка, и  невъзможна за намеса с класическа неврохирургия. Случаят бил крайно рисков и за ендоваскуларно лечение, но все пак екипът решил да опита, тъй като с или без намеса, болният е щял да загине. Лечението се оказва успешно и пациентът се възстановява напълно. „След като показахме този случай на проф. Лилик в Буенос Айрес, той каза: „Защо не го опишете научно, хората трябва да знаят, че това е вариант на третиране на тези аневризми“. От там започна колаборацията. Ние знаехме, че правим нещо ново, но смятахме, че е ново за нас, а се оказа, че е ново в световен мащаб и налага нови методи за лечение на този вид аневризми“, разказва доц. Сираков.

На снимката доц. Сираков и д-р Сираков обсъждат поредния сложен казус.
Автор: Тони Тончев, сп. BGlobal

Той си спомня и най-трудният случай, който също е станал част от учебника. 68-годишна пациентка с аневризма, която е третирана преди това ендоваскуларно седем или осем пъти в друга голяма столична болница. Всеки път аневризмата реканализира, или просто казано изпълва се отново.

Случаят е изключително сложен, тъй като разширението се намира между два жизнено важни мозъчни съда. Лекарите трябва да запазят проводимостта им като същевременно „запушат“ проблемната зона. Досегашното лечение не дава резултат, защото, заради голямото налягане на кръвта в тези артерии, тя „избушва“ поставените койлове (малки платинени нишки, служещи за затапване на патологичната част) и аневризмата реканализира. „Решението, което й предложихме, беше да поставим изцяло ново устройство – специален бифуркационен стенд с мембрана“, обяснява българският топневрорентгенолог. Мембраната е биополимерна, т.е. ако се наложи, лекарите могат без проблем да преминат през нея, след което сама се затваря. Тя „обгръща“ койловете и не им позволява да се местят. „Това не само реши проблема на пациентката, но на контролните ангиографии вече четвърта година няма нарастване“, разказва доц. Сираков. Така Референтният център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ става първият в света, който описва успешно третиране на мозъчна аневризма точно с такова устройство. Имало е други опити, но те или са завършвали със смърт на пациента или не са могли да докажат, че резултатът от интервенцията е добър в дългосрочен план.

Българските специалисти могат да си поръчат The Aneurysm Casebook онлайн на

https://www.springer.com/gp/book/9783319778266

Цената на учебника е 855,99 Евро.

Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска диплома по Интервенционална неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският лекар е един от общо вече 71 специалисти от цял свят, които са удостоени с този документ.

Д-р Александър Сираков е част от екипа на центъра от 8 години. Той идва в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ още като студент по медицина. Наскоро името му нашумя като първият български лекар, избран в редакционния борд на едно от най-влиятелните медицински списания в света (в областта на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдовите заболявания) – Interventional Neuroradiology. Българският лекар отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“. А позицията му означава, че може да редактира публикациите на светила като проф. Ханс Хенкес и проф. Шарбел Монайе.

За мозъчните аневризми
Аневризмата представлява разширение на ограничен участък от кръвоносен съд, при което стената му изтънява и лесно може да се разкъса. Най-често се среща в артериите на мозъка и в аортата, но могат да се формират и в други кръвоносни съдове. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

Лачение на мозъчни аневризми в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”