При 5% от хората болестта на Алцхаймер е наследствена и се проявява по-рано от обичайното

При 5% от хората болестта на Алцхаймер е наследствена и се проявява по-рано от обичайното

На 21 септември целият свят отбелязва деня за борба с болестта на Алцхаймер – хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция по света.

В България няма точна статистика, но някои проучвания показват, че дементните у нас са около 100 000, като 75% от тях са с болестта на Алцхаймер.

Установено е, че при фамилни форми на болестта първите предвестници могат да се появят още около 30-тата-40-тата година на човека. Сред тях са:

  • Трудното припомняне на скорошни събития;
  • Често губене на предмети;
  • Трудно намиране на подходящите думи;
  • Нарушена пространствена ориентация;
  • Забравяне на ангажименти

С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с говора, дезориентация, промени в настроението, загуба на мотивация, затруднения при ежедневни дейности и поведенчески проблеми.

Диагнозата се поставя сравнително лесно, когато заболяването е с развита клинична картина. Използват се невроизобразяващи методи за изследване на мозъка (компютърна томография  и ЯМР), невропсихологически тестове, Позитронна емисионна томография, изследване за Тау протеини в гръбначно-мозъчната течност. По-трудно се поставя диагнозта, когато се касае за т.н. леко когнитивно нарушение. Това са случаи, при които имаме най-често разстройства на паметта, без други клинични прояви и промени в невроизобразяващите изследвания. Около 45% от тези случаи постепенно преминават в Болест на Алцхаймер. При подозрения, че става дума именно за това заболяване диагнозата обикновено се потвърждава с оценка на поведението и когнитивни тестове. Всички тези методи за диагностика са налични в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и се прилагат рутинно в ежедневната практика, а Клиниката по неврология е един от основните центрове за диагностика и лечение на заболяването.

Изразена наследственост има в около 5% от болните от Алцхаймер. При такива случаи заболяването започва в малко по-ранна възраст. При останалите има генетична предразположеност, която може да се изследва със специални  генетични тестове, каквито се правят и в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Те са точни, защото болницата работи с една от най-големите генетични лаборатория в света – CentroGene.

Причините за болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите на болния чрез множество свързани гени. Други рискови фактори са предходни наранявания на главата, депресия и хипертония.

Въпреки напредъка на медицината лечение на болестта на Алцхаймер все още няма. Медикаментите само забавят хода на заболяването.

Източник: УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Още по темата:
Проф. Пенко Шотеков: При наследствената форма на Алцхаймер заболяването започва по-рано

Професор Пенко Шотеков: Не трябва да оставяме мозъка да мързелува